Ingezonden door Eefje van der Harst, foto Els Barnas:

DIOK trapt af met ruime overwinning (39-5)

In de openingswedstrijd van het seizoen hebben de heren van DIOK1 een ruime overwinning geboekt op Amstelveen. Na een aarzelend begin waarin DIOK zelfs even op achterstand kwam, herpakte DIOK zich vrijwel direct. Met een goede portie agressie en mooi samenspel tussen voorwaartsen en backs, werd het met 39-5 uiteindelijk een comfortabele overwinning. De nieuwe hoofdtrainer Wilnus Versteijnen kon tevreden zijn met de punten en het vertoonde spel, al zal hij ongetwijfeld nog genoeg verbeterpunten zien voor volgend weekend, wanneer regerend landskampioen Haagsche Rugby Club op bezoek komt.

Toen DIOK1 om 15.00 het veld betrad, had de rest van de club er al een volle zaterdag vol rugby opzitten. De opening van het nieuwe seizoen werd groots gevierd met diverse activiteiten voor jong en oud. De guppen en oudere jeugd werkten een training af, terwijl de heren van DIOK2 en DIOK3 een oefenwedstrijd speelden. De voorzitter opende de dag met een korte speech waarin hij zijn dank uitsprak voor de vele vrijwilligers die de afgelopen weken keihard gewerkt hebben om het clubhuis grondig te verbouwen. Met dank ook aan de inspanningen van de evenementencommissie was het zaterdag volle bak bij DIOK met vele (oud-)leden, familie, vrienden en andere rugbyliefhebbers. Naast allerlei lekkere hapjes & ijsjes van de verschillende foodtrucks, werd het publiek ook nog getrakteerd op een heerlijke wedstrijd waarin DIOK duidelijk de betere was.

Al in de vijfde minuut kwam DIOK via fly-half Leon Koenen op een 3-0 voorsprong, uit een rake penalty-kick. Amstelveen kreeg vlak daarna 2x de kans om gelijk te maken uit een penalty, maar beide pogingen gingen mis. De tweede misser raakte wel de paal en toen de bal terug stuiterde in het veld, wist Amstelveen uit een volgende actie alsnog te scoren: 3-5. DIOK was niet onder de indruk van deze score, want nog geen drie minuten later was het scrum-half Durk Burgy die Leon Koenen een gaatje instuurde, waarna deze onder de palen kon scoren en de conversie erbij op mocht tellen. Vijf minuten later was het weer raak toen DIOK alert reageerde bij een toegekende penalty in de 22m. Inside center Thom de Ruyter scoorde, en omdat Leon Koenen ook deze conversie raak schoot, werd het 17-5. Flanker Andre Baya moest met geel 10 minuten naar de kant, maar zelfs met een man minder kwam DIOK in de eerste helft nog bijna twee keer tot scoren. Het scheelde weinig, maar 17-5 bleef het ook tot de rust.

In de tweede helft ging DIOK weer vol in de aanval. Al in de 46e minuut kon Andre Baya scoren, nadat nummer 8 Tom Altink een mooie break uit de scrum maakte. Ook Tjebbe Jehee leek een aantal minuten later zijn try mee te pikken, maar zijn try werd op advies van de linesman in tweede instantie geannuleerd omdat hij een paar acties eerder een andere DIOK-speler met bal over de zijlijn had zien gaan. Maar niet getreurd, nog geen minuut later kon DIOK alsnog drie punten bijtellen, omdat Leon Koenen een prachtige dropgoal raak schoot. Hoewel de wedstrijd met 27-5 wel gewonnen leek, bleef DIOK doorjagen op nog meer try’s en dus een extra bonuspunt; en die opzet slaagde. Tom Altink brak weer eens los uit de scrum, gaf een geweldige backhand offload waarna via snelle handjes wing Nick Gordijn in stelling werd gebracht. De eenvoudige conversie wist Leon Koenen raak te schieten: 34-5. Ingevallen scrum-half Freek de Romijn bekroonde zijn invalbeurt niet veel later met de vijfde DIOK-try. Vanuit een rommelige line-out plaatste hij een slimme box-kick achter de Amstelveense defensie; de stuit van de bal was gunstig, waarna hij de bal knap weer terug kon halen en bij de hoekvlag kon scoren. Amstelveen drong in de slotfase nog wel aan, maar de DIOK-verdediging hield goed stand waardoor de eindstand 39-5 bleef. Een keurige overwinning, die goed is voor de moraal van het team in dit nog prille seizoen.

Volgende week wacht de kraker tegen regerend landskampioen de Haagsche Rugbyclub, dat dit weekend verrassend onderuit ging bij RC Eemland. DIOK kan dus een getergd HRC verwachten, maar met het Leidse thuispubliek achter zich, zal DIOK weer vol voor de winst willen gaan.

Advertentie