Ingezonden door Elisanne Warner, geschreven door Coen van Rossum:Dukes derde op Octopustoernooi

Een combinatieteam van eerste- en tweedeteamspelers van The Dukes heeft op het Octopustoernooi in Uden de derde plaats veroverd. In de halve finale werd met 5-8 verloren van het Engelse 32 Bulls, waarna Waterland in de troostfinale het onderspit dolf.

Met een aantal basisspelers geblesseerd of afwezig reisden The Dukes met 26 spelers af naar Uden. Het doel van de dag: de eerste plaats. Het toernooi, waar dertien teams aan meededen, was verdeeld over wedstrijden van twee keer twaalf minuten; de groepsfase bestond uit twee duels, en vervolgens waren er nog kwartfinales, halve finales en de (troost)finale.

In de poulefase traden The Dukes aan tegen USRS en de Oisterwijk Oysters (het nieuwe team van Carel van der Merwe), wedstrijden die met aanzienlijk gemak gewonnen werden: 22-0 en 31-0. In de kwartfinale wachtte vervolgens Boitsfort, toch een hooggeklasseerd team uit Belgiė. Dat dit team niet met dezelfde intenties als The Dukes naar Uden was gekomen, bleek echter al rap: The Dukes waren vele malen beter, scherper en gretiger, en na vierentwintig minuten tamelijk eenzijdig rugby stond er een eindstand van 26-0 op het scorebord.

In de halve finale traden The Dukes aan tegen een Engels team: 32 Bulls. Het werd een pittig duel tussen twee ploegen die duidelijk wilden winnen en bereid waren er vol voor te gaan dit duel. The Dukes kwamen aanvankelijk op een 5-0 voorsprong, en leken er zelfs 12-0 van te gaan maken, maar de try van Richard van den Broek werd om onduidelijke redenen afgekeurd. The Dukes bleven de bovenliggende partij, maar de Bulls kwamen terug in de partij, en met een try en een benutte penalty wonnen de Engelsen alsnog met 5-8. Voor hen wachtte in de finale Den Haag, de winnaar van vorig jaar, en The Dukes moesten in de troostfinale aantreden tegen Waterland.

In dit laatste duel werd veel dragende spelers rust gegund, waardoor de contouren die de afgelopen weken op de training geoefend werden in dit duel een beetje wegvielen. Toch was het niet onaardig wat de Bossche ploeg liet zien, en de einduitslag van 5-0 was een reėle weergave van de krachtsverhoudingen tussen de teams op dat moment.

Ondanks dat het toernooi niet gewonnen werd, was het een positieve dag om op terug te kijken. Gedurende het hele toernooi waren de invloeden van nieuwe trainer Andy Egonu al zichtbaar. Er werd aanvallend gespeeld, met veel kansen voor de wingers en de lijnspelers om zich te onderscheiden. Bovendien werd er in honderdtwintig minuten rugby slechts één try weggegeven. Het belooft veel voor de competitie, die toch al over anderhalve week aanvangt. Aankomend weekend komen The Dukes eerst nog in actie op de Haagse Rugbydagen, met een wedstrijd op vrijdag en een op zondag.

Advertentie