Ingezonden door Elisanne Warner, geschreven door Coen van Rossum:

In het eerste oefenduel van het jaar hebben The Dukes aan het thuispubliek laten zien waartoe ze in staat zijn. In een rommelig duel met veel wissels versloeg de Bossche ploeg de regerend landskampioen Haagsche RC met 62-31, waarbij in het achterhoofd moet worden gehouden dat The Dukes vanaf de tweede try geen conversies meer namen.

Het was een beetje puzzelen tijdens de wedstrijd. Beide ploegen speelden pas hun eerste oefenduel van het jaar, en met veel spelers nog afwezig door vakantie, werk of blessures is er zowel bij HRC als bij The Dukes nog niet te spreken van een eerste team. De contouren van het spel voor aankomend seizoen werden wel duidelijk, en de visie van de nieuwe coach Andy Egonu werd voor het eerst in de praktijk gebracht, na vele uren op het trainingsveld.

De wedstrijd werd verdeeld over vier kwarten van ieder vijfentwintig minuten, zodat beide coaches voldoende gelegenheid hadden om in te grijpen. Het eerste kwart waren The Dukes sterker dan de Haagse gasten, al werden veel trykansen om zeep geholpen door onoplettendheid of een gebrek aan scherpte. Dat het na vijfentwintig minuten slechts 12-7 was door try’s van nieuweling Benjamin Dechartres en Stefan Vos, mag een wonder heten: de Bosschenaren hadden veel verder voor moeten staan.

In het tweede kwart rechtte HRC de rug. The Dukes breidden weliswaar eerst hun voorsprong uit door scores van Alex Llop en Coen van Rossum, maar HRC scoorde vervolgens drie keer in acht minuten, waardoor het halverwege 22-26 was in het voordeel van de bezoekers.

Trainer Andy Egonu bracht wat wijzigingen door, en de rode machine kwam in het derde kwart weer wat op gang. Er werd in deze fase van het duel niets weggegeven, terwijl de stand door try’s van Nicky Verhoeven (twee keer), Rik van Balkom, Lodewijk Gielens en Glenn Boelens weer in het voordeel kwam van de gastheren: 47-26.

In het laatste gedeelte van de wedstrijd werden enkele spelers gespaard, waardoor het tempo weer wat omlaag ging. Daardoor kwam er ruimte voor andere spelers om hun stempel op de wedstrijd te drukken. Aidan Scanlan, die na een succesvolle try-out bij de Saracens vorige week dit jaar nog gewoon op het kunstgras aan de Limietlaan te bewonderen is, scoorde twee maal vanaf de voor hem onwennige scrumhalfpositie, en Mitch van Deursen wist ook nog eenmaal te achterlijn te halen. Doordat HRC ook nog een vijfpunter maakte, eindigde het tryrijke duel met 62-31 in het voordeel van de Bossche ploeg. Een uitslag om voor te tekenen tegen de regerende landskampioen, maar er valt nog veel werk te verzetten. Bij tijd en wijle werd er nog niet scherp verdedigd, en er werd verzuimd de score nog verder op te voeren door slordigheidjes in de aanval.

Volgende week zet de selectie van The Dukes de voorbereiding op het nieuwe seizoen voort in Uden op het Octopustoernooi, waar traditioneel veel Ere- en Eerste Klasseteams acte de presence geven. Een week later komt de ploeg uit de hertogstad in actie tijdens de Haagsche Rugbydagen, waarbij er zowel op vrijdag als op zondag een wedstrijd wordt gespeeld.

Advertentie