Ingezonden door Marc-Paul Stufkens:

ARC benoemt Job Völker tot hoofdcoach en Sascha Werlich tot assistent-hoofdcoach

Het bestuur van de Amstelveense Rugby Club (ARC) heeft vandaag op voordracht van de Technische Commissie Job Völker tot hoofdcoach en Sascha Werlich tot assistent-hoofdcoach van de vereniging benoemd. Sascha wordt hiermee de eerste vrouwelijke coach van een herenteam in de Ereklasse.

Job en Sascha zullen zich in seizoen 2014-2015 richten op een geïntegreerd coachingprogramma voor ARC 1, ARC 2 en de ARC Colts. Het duo vormt in hun coachingaanpak een unieke balans. ARC verwacht daar in de komende jaren veel profijt van.

Een nieuw hoofdstuk voor rugby in Amstelveen

Job en Sascha zijn de opvolgers van Matthew Halstead, die na een succesvolle periode van vijf jaar als hoofdcoach en het recent met ARC 1 behalen van de Nationale Plate Finale zijn functie heeft neergelegd. Eerder dit seizoen was de assistent-hoofdcoach van ARC 1, Tahi Percy, al teruggekeerd naar zijn geboorteland Nieuw-Zeeland. Ten slotte heeft ook Joost Puype, club captain en langjarig aanvoerder van ARC 1 dit jaar afscheid genomen als speler van het eerste team om zich op andere activiteiten binnen de club te richten. Een succesvol hoofdstuk van ARC wordt dus afgesloten en een nieuw hoofdstuk geopend.

Hoge kwalificaties voor een uitdagende nieuwe functie

Job Völker is oud-speler van RC ’t Gooi, AAC 1 en de nationale Heren XV en is tevens voorwaartsencoach geweest van de nationale Heren XV, Nederland U18, de nationale Dames XV en het Dames VII Olympisch trainingsprogramma. Job is sinds 2012 hoofdcoach van de ARC Colts, dat dit seizoen opnieuw goede vooruitzichten heeft om de finale van de Colts Cup te behalen. Job gaat nu de uitdaging aan als hoofdcoach van de vereniging. In deze functie zal hij ook de coaching van ARC 2 en de ARC Colts begeleiden. Job is coach op RFU level 1 en 2 en IRB level 2.

Job: "Het is voor mij een bijzonder grote eer om de nieuwe hoofdcoach van ARC te worden. Ik ben dan ook erg blij met het vertrouwen dat het bestuur van ARC in mij stelt. ARC is mijn thuis en het is fantastisch om te mogen bijdragen aan het verder ontwikkelen van het rugbyspel bij de senioren, Colts en andere teams van Amstelveen. Ik zie ernaar uit om het coachingsprogramma samen met Sascha en de Technische Commissie verder uit te werken en de behaalde successen van Matthew en Tahi verder uit te bouwen."

Randvoorwaarden creëren voor duurzaam succes

"In mijn visie is het doel van de coachingstaf om de verschillende teams snel en aantrekkelijk rugby te laten spelen, zoals in de geschiedenis van ARC altijd is gedaan. We willen spelers uit onze jeugdopleiding daarbij centraal stellen. Daar waar we spelers tekortkomen, zullen we versterking van buitenaf zoeken. Verder zullen we als internationaal georiënteerde vereniging onze deuren natuurlijk openstellen voor rugbyspelers uit het buitenland. Om aan alle randvoorwaarden voor een goede prestatie te kunnen voldoen, vragen Sascha en ik steun van de hele vereniging. Ik hoop en verwacht dat we daarop kunnen rekenen."

Instrumenteel in het Dames VII Olympisch programma

Sascha Werlich was voorheen coach van de Dames XV van AAC en assistent-trainer van de nationale Dames XV en VII. In 2012 was Sascha betrokken bij de start van het Dames VII Olympisch programma en heeft vanaf 2013 de nationale Meisjes VII opgezet. Sascha is Rugby Oefenmeester 4 en IRB Educator.

Sascha: "Ik heb heel erg veel zin om assistent-hoofdcoach van ARC te worden. In het verleden heb ik met veel mensen bij ARC nauw samengewerkt en heb daar heel positieve herinneringen aan. Het nieuwe clubhuis is geweldig en de manier waarop ARC bezig is zich als professionele Ereklasseclub te profileren, met veel aandacht voor de ontwikkeling van alle spelers, trekt mij zeer aan. Ik ga mijn uiterste best doen een positieve bijdrage te leveren aan deze ontwikkeling en zie ernaar uit om samen met Job, de andere stafleden en de talentvolle groep spelers van ARC een mooi seizoen tegemoet te gaan."

Teamspirit fundament onder teamsport als rugby

"Het belangrijkste voor mij als coach is dat spelers plezier hebben in het spelen van rugby. Teamspirit is een van de belangrijkste aspecten wanneer je een teamsport speelt. Vanuit deze teamspirit is er een fundament om het beste uit jezelf te halen. Mijn missie is om elke speler een betere speler te laten worden, zowel technisch als tactisch. Dit wil ik bereiken door met uitdagende en afwisselende trainingen te komen. Ik hou van positief rugby, daarmee bedoel ik aanvallend spel zowel in attack als in defence. Naar voren rugbyen, over de gain line komen in attack, pressie geven in defence. Dit sluit heel goed aan bij het rugby dat bij ARC wordt gespeeld."

ARC speelt al decennia een rol van betekenis in het Nederlandse rugby. In 2013 vierde de vereniging haar 50-jarige bestaan. ARC is in die 50 jaar uitgegroeid tot een van de grootste rugbyverenigingen in Nederland, met nu 400 geregistreerde leden: jongens, meiden, heren en dames. ARC rekent daarnaast ook een homorugbyteam en een veteranenteam tot de gelederen. De vereniging onderhoudt een fantastische, nieuwe accommodatie aan de Sportlaan 25a in Amstelveen.

Advertentie