Ingezonden door Elisanne Warner-Spanjers, geschreven door Coen van Rossum:


’t Gooi geen partij voor Dukes

The Dukes hebben ook de laatste wedstrijd van het jaar gewonnen. Met 7-57 waren de mannen van Carel van der Merwe veel te sterk voor
t Gooi. Hiermee stellen de Bosschenaren de derde plaats in de Kampioenspoule veilig.

Op het eerste oog stond er niet op het spel in Naarden; ’t Gooi was al zeker van de laatste plaats in de Kampioenspoule – waarin het iedere wedstrijd had verloren – en The Dukes zouden derde of vierde worden, plaatsen die sinds vorig jaar geen recht meer geven op play-offs. The Dukes waren echter gebrand op die derde plaats, aangezien dat toch weer een verbetering zou zijn ten opzichte van vorig jaar. Bovendien zou het zonde zijn om, na de inhaalrace van de afgelopen weken, nu te verliezen van een ploeg die geteisterd is door blessures en bij lange na niet met de sterkste vijftien kon verschijnen.

Het verschil tussen de twee teams werd al binnen vier minuten duidelijk, toen Bart Viguurs na een line-out dwars door de lijn heen liep om de eerste vijfpunter van de wedstrijd op het bord te zetten, die door Jop van de Laar soepel geconverteerd werd. De lijn van The Dukes telde op fly-half Bart Viguurs na niemand die ouder is dan 23, en dat liet zich gelden. Niet alleen door fris combinatiespel, maar ook door wat onervarenheid. Slechts drie minuten later was het namelijk, door wat onoplettendheid na vlot spel van ’t Gooi, plots 7-7.

Vanaf dat moment was het echter louter Den Bosch wat de klok sloeg. Slechts tien minuten later rondde Maarten van Osch weer een try af na een uitstekende maul van de voorwaartsen (conversie wederom raak). De lijnverdediging van ’t Gooi was simpelweg niet opgewassen tegen het snelle spel van The Dukes, die daar handig gebruik van maakten. Door try’s van Daan Nijhoff en Costin Buburuzan en een rake conversie van Jop van de Laar stond het bij rust al 26-7.

De tweede helft kende hetzelfde spelbeeld: The Dukes vielen aan, ’t Gooi beperkte zich noodgedwongen tot verdedigen. Het tekent voor de regerend landskampioen – een titel die de club op 22 maart verliest aan Hilversum of Den Haag – dat men niet opgaf, maar de heren uit Naarden waren simpelweg niet opgewassen tegen de vechtlust en de souplesse van The Dukes. Wederom kwamen The Dukes binnen vier minuten op het bord, ditmaal door een try van gelegenheidswinger Rik van Balkom. Vijf minuten later werd de marge andermaal vergroot door Costin Buburuzan, waardoor de gasten nog voordat de vijftigste minuut van de wedstrijd was aangebroken met 36-7 achter stonden. Try’s van Daan Nijhoff, Norbecio Mambo en Boudewijn de Rouw, alledrie geconverteerd, bepaalden de eindstand op 57-7. Even leek het erop dat Carel van der Merwe, die zichzelf vijf minuten voor tijd inbracht, ook nog een try meepakte, maar hij maakte helaas een knock-on op de tryline.

Met de overwinning op ’t Gooi besluiten The Dukes een machtige inhaalrace; in de laatste zeven duels werd er slechts eenmaal verloren (van HRC). De terugkeer van enkele langdurig geblesseerde of afwezige spelers (Catalin Buburuzan, Daan Nijhoff, Gerard Viguurs, Stefan Vos en Boudewijn de Rouw) bracht de o zo noodzakelijke strijdlust terug in het team, maar helaas kwam de ommekeer net te laat om een plaats in de finale af te dwingen. Op 22 maart maken Hilversum en Den Haag op het Nationaal Rugbycentrum in Amsterdam uit wie er landskampioen wordt.

Ondertussen valt er echter nog genoeg te genieten. Op basis van de wedstrijd van afgelopen zaterdag werden ook Daan Nijhoff en Aldwin Schroot nog toegevoegd aan de trainingsselectie van het Nederlands team, wat het aantal Dukes in deze groep op 16(!) brengt. Op woensdagavond 19 maart komen de meeste van hen in actie in een onderlinge wedstrijd van Oranjespelers, gehouden op ons eigen veld in Den Bosch (aftrap om 20.00 uur). Schreeuwt u onze Dukesspelers ook mee naar Oranje?

Advertentie