Ingezonden door Eefje van der Harst, foto Els Barnas:Subtop hoogst haalbare voor DIOK

In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen moest DIOK een grote nederlaag tegen nummer 2 RC Hilversum verwerken: 7-43. Door dit resultaat eindigt DIOK de competitie als vierde, want de inhaalwedstrijd van volgende week tegen RC ’t Gooi is alleen nog van belang voor de statistieken. Ook al had DIOK dit seizoen stiekem op meer gehoopt; deze plek in de subtop van Nederland betekent een keurige verbetering ten opzichte van vorig seizoen, toen DIOK na het mislopen van de play-offs als zevende eindigde.

In bijna perfecte omstandigheden – een heerlijk warm voorjaarszonnetje maar wel met een straffe wind – was het Hilversum dat al in de openingsfase liet zien waarom het zich geplaatst heeft voor de finale om het landskampioenschap. Al binnen een kwartier was het 0-12. Daarna herpakte DIOK zich iets en hield het de boel een kwartier lang goed dicht. Toch was het Hilversum dat de 0-17 scoorde. Dat was tevens de ruststand. De keren dat DIOK in de aanval gevaarlijk werd, werd de beslissende pass net niet goed gegeven, of forceerde DIOK onnodige penalty’s in en om de rucks. De backs van Hilversum bleken juist dodelijk in de omschakeling, en het was te danken aan de sterk tackelende Alex Barnas en Nic Altink dat de schade bij rust niet al groter was.

Aan het begin van de tweede helft kreeg DIOK weer twee snelle tegentry’s te verwerken. Daarna haalde Hilversum de voet iets van het gaspedaal en kon ook DIOK aan aanvallen denken. Echt gevaarlijk werd DIOK daarbij niet. Het team mistte een hoop power, ervaring en creativiteit, en Hilversum kwam verdedigend dan ook niet in de problemen. Na een half uur scoorde Hilversum de zesde try van de dag, en bracht de stand op 0-36. Het valt te prijzen dat DIOK ondanks de grote achterstand bleef werken en vechten voor een eretry. Het team deed er alles aan om die hatelijke 0 van het scorebord te krijgen. Vijf minuten voor tijd was daar dan eindelijk de langverwachte opleving van DIOK. Nic Altink – de gevaarlijkste man aan DIOK-kant vandaag – onderschepte ter hoogte van de middellijn een Hilversumse pass en kon daarna vrij door stoten naar de tryline. Leon Koenen scoorde de conversie: 7-36. Leon Koenen maakte even later nog wat mooie meters na een slim chip-kickje, maar een tweede try zat er voor DIOK niet meer in. Vlak voor tijd scoorde Hilversum wel nog een laatste try, waardoor de eindstand op 7-43. DIOK heeft 80 minuten lang gevochten voor wat het waard was, maar het verschil met de top bleek nog net even te groot.

Het lijkt er op alsof het seizoen net een paar wedstrijden te lang is geweest voor de mannen uit Leiden. In de verloren uitwedstrijd tegen de Dukes (22 feb) verloor DIOK een handvol basisspelers aan blessures en schorsingen, waardoor het de laatste twee wedstrijden tegen nr 1 HRC en nr 2 Hilversum moest puzzelen om een volwaardig team op de been te krijgen. De coaches moesten noodgedwongen enkele spelers uit DIOK2 en DIOK3 inpassen in het eerste, wat het spel niet ten goede kwam. Aan de andere kant: deze spelers hebben wel alvast kunnen ruiken aan het niveau van de Ereklasse en weten nu dat daar meer fysieke kracht en ervaring vereist is. Als deze spelers individueel de sprong van subtop naar top kunnen maken, dan kan DIOK1 daar ook weer van profiteren en zit er volgend seizoen misschien wel meer in dan plek 4.

Advertentie