Ingezonden door Elisanne Warner, geschreven door Coen van Rossum:

DIOK gaat bietenbrug op tegen vastberaden Dukes

In een wedstrijd die van begin tot eind gedomineerd werd door Den Bosch hebben The Dukes zaterdag ruim gewonnen van het Leidse DIOK. Door de 38-12 overwinning nemen The Dukes de derde plaats over van DIOK, dat wel nog een wedstrijd tegoed heeft.

De vorige wedstrijd tussen de twee kemphanen had een nare nasmaak voor Den Bosch: in de laatste minuut benutte Leiden een penaltykick, waardoor DIOK alsnog met een overwinning van 24-22 aan de haal ging. Achteraf gezien is dat het begin van de wederopstanding van The Dukes geweest, want sindsdien won de ploeg van Van der Merwe van ’t Gooi, Castricum en Hilversum, en werd er slechts verloren van Den Haag. Het team verkeert in uitstekende vorm, en had bovendien het gevoel dat het iets recht te zetten had. DIOK, op zijn beurt, kwam zaterdag naar Den Bosch om te strijden voor de laatste kans om in de finale te komen; Den Haag en Hilversum speelden deze dag ook tegen elkaar, en bij winst van Den Haag kon DIOK in een rechtstreeks duel met Hilversum op 8 maart uitmaken welke ploeg tegen HRC mag gaan strijden om de landstitel. Dan moest DIOK echter wel eerst de weer opgeleefde Dukes verslaan.

The Dukes maakten echter vanaf de aftrap duidelijk dat er voor DIOK niks te halen viel in Den Bosch. Vanaf de aftrap domineerden de rood-gelen, die bovendien al binnen vier minuten op voorsprong kwamen: Norbecio Mambo rondde een schitterende teamtry af, en Maarten van Osch benutte de conversie. Slechts zeven minuten later dwong Stefan Vos een turnover af op de Leidse vijfmeterlijn, waarna Rik van Balkom simpel gebruikmaakte van de ontstane ruimte en de tweede try van de wedstrijd drukte, die wederom geconverteerd werd door Maarten van Osch.

Hierna lieten The Dukes de teugels wat vieren. DIOK kreeg grip op de wedstrijd, en na een weinig indrukwekkend kwartier van beide teams stond het na een half uur plots 14-5: een line-out op de vijfmeterlijn van The Dukes resulteerde tien minuten voor rust in een push-overtry van DIOK. In de periode die volgde leek het er even op dat DIOK de wedstrijd nog kon omgooien, maar voor rust werd er niet meer gescoord.

De tweede helft begon hetzelfde als de eerste: The Dukes scoorden al na vier minuten, ditmaal door een voorwaartsen try van Costin Buburuzan. Maarten van Osch benutte knap de conversie vanaf de zijlijn, zodat DIOK plots tegen een achterstand van 21-5 aankeek.

DIOK probeerde het daarna nog wel, maar het lukte steeds net niet. The Dukes daarentegen waren koelbloedig. De vierde try, ditmaal van Maarten van Osch, volgde tien minuten later. De conversie raakte jammerlijk genoeg slechts de staander. Het gebruikelijke ‘Kom op, DIOK’ van langs de kant klonk minder en minder geïnspireerd, en na try’s van Jim Maas en Glenn Boelens (en nog een conversie van Maarten van Osch) stonden The Dukes met 38-5 voor en was het slechts een kwestie van de wedstrijd uitspelen. Wat kleine en minder kleine opstootjes leidden tot drie rode kaarten, en DIOK gebruikte de ontstane ruimte om de eer te redden: de einduitslag was 38-12.

Daarmee is de laatste thuiswedstrijd van het jaar gespeeld, en nu ook DIOK verslagen is, kunnen The Dukes met opgeheven hoofd de competitie afsluiten, wetende dat er van ieder team behalve Den Haag minimaal één keer gewonnen is. Er staan nog wedstrijden tegen ’t Gooi en Castricum op het programma, twee teams die dit jaar reeds uitgespeeld zijn en de competitie, net als The Dukes, slechts waardig willen afsluiten.

Advertentie