De uitstekende prestaties van het nationaal rugbyteam, de Zwarte Duivels, zijn ondermeer te danken aan de goede jeugdwerking in de Belgische clubs, maar ook door de doorstroming naar voornamelijk Franse clubs, waar het niveau hoger ligt.

Zo tekende Thomas De Molder, ex-Bosvoorde, bij Pau, een ploeg in ProD2, de tweede afdeling in de Franse competitie.De Molder komt over van Lyon en zal bij Pau bij de profs meetrainen. Bij Pau is reeds een andere Zwarte Duivel, Maxime Jadot, aangesloten.

Door het failissement van St. Etienne, verhuist Mathieu Verschelden naar Voulte/Valence, terwijl prop Norman Wende vanuit deze club naar Massy trekt. Daar krijgt hij het gezelschap van Paul-Henri Ngangué. Hooker Raphaël Olive, die dit seizoen zijn debuut vierde bij de nationale ploeg, trekt dan weer naar St. Nazaire.

En volgens de rugbywebsite van Sportkipik.be zouden zowel Antwerpenaar Jens Torf (nu bij de beloften van Racing Metro-Parijs), Marc Tchangue (Bosvoorde) en Sydney Mulambu (Kituro) naar Perpignan (TOP-14 – eerste afdeling) vertrekken.

En assistent-coach bij de Zwarte Duivels, Frederic Cocqu, tekende dan weer bij Bourg-en-Bresse – nieuwkomer in de ProD2 – een contract als directeur van het Opleidingscentrum. Hij had ook contacten met Grenoble (TOP14), maar het feit dat hij ook verantwoordelijke wordt van de selectie U17 tot de beloftenploeg, gaf de doorslag. Cocqu blijft ook aktief bij de nationale ploeg.

via Zwarte Duivels en trainers gegeerd in buitenland – Sportwereld.

Advertentie