Vrijdag 31 mei arriveerden de eerste clubs om hun tentjes op te zetten bij RC The Hookers voor het 9e Internationale Jeugd Beach Rugby Toernooi, er scheen een heerlijk zonnetje en het beloofde een mooi rugby weekend te worden.

Hoe anders zag dat er uit op zaterdag 1 juni, een koude wind waaide over het brede Hoekse strand toen de Voorzitter van The Hookers Bernard Holsteijn de opening verrichtte en iedereen van harte welkom heette. Maar liefst 78 teams in alle jeugdklassen gingen de strijd aan, nog niet eerder was er zo’n groot deelnemersveld. Nieuwkomers waren RC Castricum, RC den Helder en de Haagsche rugby club. De organisatie heeft zelfs nee tegen teams moeten zeggen vanwege late inschrijving en het snel vollopen van de pouls.

Uniek dat alle leeftijden van 6 t/m 17 jaar vertegenwoordigd zijn in een toernooi

De turven en benjamins waren met respectievelijk 18 en 20 teams. Deze jongste meiden en jongens spelen alleen op zaterdag.

Iets verder op het strand begonnen de mini’s tot en met colts aan hun twee daags toernooi om precies te zijn 12 mini , 22 cubs, 12 junioren en 7 colt teams.

Ieder jaar wordt de organisatie dan toch weer geconfronteerd met een team dat niet komt opdagen.
Dit is eigenlijk niet des rugby’s en zo’n team beseft waarschijnlijk niet wat dat betekend voor je wedstrijdschema.

Er werd hard en fair gestreden op het strand. De EHBO had het erg druk ivm de koude wind, er werd veel getaped en spieren hadden het waar te verduren maar gelukkig waren er geen ernstige blessures.

De organisatie had voor elk team een lunch geregeld en de vele scheidsrechters werden getrakteerd op een buffet in Globetrotter Beach. De thuisbasis tijdens dit toernooi. Iedereen kon even opwarmen en daarna gingen de wedstrijden door tot 17.00 uur. Maar ook de Hoekse Watersport Vereniging stelde zich sportief op en ook daar konden spelers en ouders opwarmen en wat te drinken halen.

Alle jonge turven en benjamins beten in het zand van Hoek van Holland dat het een lieve lust was. Iedereen kon genieten van fantastisch rugby.

Tijdens de finale wedstrijd van de turven l tussen Delft en Castricum zag je duidelijke het fanatisme om het winnen aan beide kanten. Het was geweldig om te zien hoe er om elke centimeter gestreden werd. Toch moesten de turven van Castricum de overwinning overlaten aan Delft. Ook de strijdt om de derde en vierde plek ging niet van zelf. Wat heeft HRC met man en macht verdedigt maar de Haagse muur was niet bestand tegen de kracht van Rotterdam. Onze Hoekse meiden en jongens moesten tevreden zijn met een 5e plaats maar het feestje was er niet minder om.

Met twee poules benjaminteams waren de benji’s sterk vertegenwoordigd op het beachtoernooi. 12 teams met goede spelers betraden de spreekwoordelijke arena. Het niveau van de jeugd en dus ook bij de bejamins gaat gelukkig elk jaar omhoog. Dit is te zien aan het goede positiespel, de tackels, de passes en offloads die de kinderen op deze leeftijd al beheersen. Als deze generatie de maatstaf voor het Nederlandse rugby gaat worden, kunnen we Nederland binnen enkele jaren in de Europesche top gaan plaatsen.
De finale werd gespeeld door HRC en The Hookers en kan in één woord worden samengevat. ‘Thrillseeking’. Rugby van de bovenste plank tussen twee teams die goed aan elkaar gewaagd zijn. Het was een wedstrijd die zeer sportief verliep, waarbij The Hookers net iets sterker bleken.

Na afloop van de eerste speldag bleven er maar liefst 500 rugbyers en begeleiders overnachten op het veld bij The Hookers en ruim 750 personen genoten van een heerlijke BBQ . Daarna volgde een optreden van de bekende zanger Cornel en al gauw zat de sfeer er goed in. De zon was ook weer achter de wolken vandaan gekomen en het werd een prachtige en gezellige avond bij The Hookers.

Was het vele jaren zaterdag mooi en zondag slecht weer, deze keer waren de weergoden het toernooi goedgezind want het ging van start met een stralend blauwe lucht en de zon heeft het toernooi niet in de steek gelaten.

Na in de ochtend nog reguliere wedstrijden te hebben gespeeld gingen rond 12.00 uur de kwartfinales en halve finales van start. Daarbij werd al snel duidelijk dat debutant de Haagsche Rugby Club zich wist te plaatsen voor drie finales. Maar ook nieuwkomer den Helder plaatsten zich voor de mini finale.

Doordat de blauw gelen uit den Haag in elke finale stonden konden zij zich verzekeren van een groot aantal supporters , maar ook The Hookers aanhang liet zich natuurlijk goed horen tijdens de junioren finale. Het waren spannende wedstrijden op het zonnige Hoekse strand en een mooie afsluiting van het toernooi.

Uiteindelijk waren de winnaars van dit toernooi:

Mini’s

 1. RC den Helder

 2. HRC

 3. RC Octopus

Cubs

 1. HCR

 2. GRC Tovaal/REL

 3. BRC Breda

Junioren

 1. RC The Hookers

 2. HRC

 3. A32 rugby

Colts

 1. LRC Diok

 2. RC The Dukes

 3. Rams 1

De organisatie kan terugkijken op een zeer geslaagd toernooi en waar natuurlijk moeten ook alle

kinderen, ouders, supporters en andere belangstellenden een groot compliment krijgen. De reffs werden met respect behandeld en kregen de ruimte om het spel binnen goede banen te leiden. We hebben veel positief commentaar gekregen van voorbijgangers die het spel niet begrepen, maar verrast waren door de goede sfeer in en om het veld. Hier mogen we als rugby-ers trots op zijn.

Volgend jaar is het 10 jarig jubileum van dit geweldige toernooi, de toernooicommissie heeft plannen om hier een speciale editie van te maken.

Advertentie