Rijsenbrij: ‘Het kampioenschap van de 2e klasse en spelen in de ereklasse zijn voor mij de hoogtepunten geweest.’ (Foto: Maarten Rabelink)

1 / 1

PURMEREND – Hij is typisch zo’n speler die je mist als hij er niet bij is. Rugby’er Niels Rijsenbrij (29) haalt als flanker op basis van zijn werklust altijd een dikke voldoende en is pas echt blij als hij de spelmaker van de tegenpartij uit de wedstrijd heeft gespeeld. Met Rugbyclub Waterland beleefde hij een mooi seizoen in de ereklasse. De Purmerendse rugbytrots handhaafde zich knap in het debuutjaar. ‘De doelstelling was handhaven. Ik had verwacht dat het zwaar zou worden, maar in de eerste helft van de competitie zag ik al verbetering optreden. We zijn in de tweede helft van de competitie erg gegroeid’, blikt Rijsenbrij trots terug.

De competitie zit er net twee weken op. De Purmerenders speelden zich op basis van een sterke tweede seizoenshelft al snel veilig en mogen dus komend seizoen op herhaling in de ereklasse. ‘We zaten er in de 1e klasse al een paar keer heel dichtbij en waren vorig seizoen na het kampioenschap helemaal klaar voor de ereklasse. Het verschil met de 1e klasse is een stukje hardheid en snelheid. Er wordt in de ereklasse sneller geschakeld en de scheidsrechters zijn veel directer. Ze zitten er bovenop.’

‘Het gaat om het

vinden van

dat ene gaatje’

De eerste seizoenshelft stond volgens de Purmerender in het teken van een leerfase. ‘We hebben bovendien een heel jong team. Je zit als team in een opbouwfase, het ging vooral om ervaring opdoen, en we wisten vooraf dat we er bij de start van de tweede seizoenshelft moesten staan. Het was zaak dat we in die fase van Amstelveense RC en the Pink Panthers moesten winnen en dat gebeurde ook. Dat waren ploegen waarvan we in de eerste seizoenshelft nog hadden verloren. De duels tegen het sterke the Hookers maakten duidelijk dat we in de loop van het seizoen enorm gegroeid zijn. In het eerste duel tegen the Hookers hadden we niets te zoeken, in het tweede duel speelden we heel goed: open en snel rugby. Je zag die jonge knapen gedurende het seizoen ook groeien. In de ereklasse moet je ook anders spelen en sneller anticiperen. De kracht van ons team is mede gelegen in de werklust. We werken altijd keihard tot het einde. Rugby is voortdurend een gevecht van fysiek en tactiek: hard maar fair. Het is net schaken, het gaat om het vinden van dat ene gaatje.’

‘Ik moet het van

mijn werklust hebben’

Het jaartje ereklasse heeft van Rijsenbrij een betere rugby’er gemaakt, zegt hijzelf. ‘In de eerste klasse kon je nog wel eens een foutje maken, in de ereklasse moest je scherp blijven. Ik moet het van mijn werklust hebben. Mijn taak is het om het de nummer 10 zo moeilijk mogelijk te maken, hem onder druk te zetten. Het is de leukste positie in het veld. Ik heb een lekker seizoen gedraaid, kende na de winterstop weinig blessures. Pijntjes zijn er altijd, maar in de eerste seizoenshelft hadden we echt veel last van blessures.’

‘Het zijn net

jonge honden’

Volgens Rijsenbrij heeft RC Waterland op het hoogste rugbyniveau nog veel te winnen. ‘Er is fysiek nog veel te winnen, vooral qua spiermassa. Verder moeten de jonge spelers nog meer geduld betrachten, maar het zijn jonge honden. Als team moeten we meer temporiseren. De winst van een nieuw jaar in de ereklasse zit hem ook in de aantrekkingskracht. RC Waterland was gewend om elk jaar een paar buitenlanders te halen, maar we trekken nu ook de belangstelling van andere clubs uit Nederland.’

Of Rijsenbrij er nog een jaartje ereklasse aan vastknoopt, is nog onzeker. Hij twijfelt. ‘RC Waterland is mijn cluppie. Het is een heel sociale club, iedereen is er welkom. Maar ik ben al vier jaar bezig met de verbouwing van mijn boot, dat moet een keer af. Daardoor heb ik ook wat last gekregen van mijn schouder. Dat begint zwaar te wegen. Ik ben er nog niet uit, al blijf ik sowieso trainen. Mogelijk speel ik alleen de thuiswedstrijden. Of ik me een leven zonder rugby kan voorstellen? Ik rugby al vanaf mijn 9e jaar. Het kampioenschap van de 2e klasse en spelen in de ereklasse zijn voor mij de hoogtepunten geweest.’

via Niels Rijsenbrij: onmisbare schakel – Purmerend – dichtbij.nl – Waterland.

Advertentie