Tim_schumacher_-_diok-urc2

Ingezonden door Eefje van der Harst, foto van Els Barnas:

DIOK geeft overwinning cadeau aan URC
Leiden – za 13 okt 2012

In een gelijk opgaande wedstrijd waarin het een aantal keer stuivertje wisselen was om de voorsprong, trok URC uiteindelijk aan het langste eind. In de slotseconden gaf DIOK recht voor de palen een penalty cadeau die URC eenvoudig wist te verzilveren. Eindstand: 18-19. De druiven waren zuur voor DIOK dat een paar minuten eerder juist de overwinning binnengesleept leek te hebben na een mooie try van Nic Altink. Nu moest DIOK echter genoegen nemen met een troostpunt, waar ze gezien de kleine nederlaag (binnen 7 punten verschil) recht op hadden.

Slordige eerste helft
Met o.a. Wilnus Versteijnen en Tim Schumacher in de basis om de afwezigheid van sterspelers Tom Altink, Gareth Ellis, Leon Koenen en aanvoerder Tjebbe Jehee  op te vangen, gokte DIOK deze wedstrijd op ervaring en kracht. Toch konden ook zij niet voorkomen dat het een rommelige wedstrijd werd. Door de natte omstandigheden was het glibberen op het veld en verloren beide teams veel ballen in contact. In de beginfase ging de wedstrijd meteen gelijk op. Nick Gordijn scoorde een snelle try voor DIOK en URC scoorde twee penalties. Uit een rolling maul wist URC ook hun eerste try te scoren: 7-11. DIOK liet zich niet kennen en verdiende uit een goede kickoff meteen een lineout in de 22 van URC. In een van de daarop volgende fases kwam DIOK uit een gescoorde penalty weer dichterbij: 10-11. 

De slotfase van de eerste helft werd nog ontsierd door een incident waarbij een URC-speler zijn tegenstander vol in het gezicht trapte. Een actie die natuurlijk niet thuis hoort op een rugbyveld. Referee Dirk Heuff probeerde de gemoederen wat tot bedaren te brengen door zowel de DIOK-speler (wegens slaan) als de URC-speler voor 10 minuten naar de kant te sturen, maar de sfeer in het veld werd toch wat grimmiger. URC wist de negatieve energie beter om te zetten in iets positiefs dan DIOK en de Utrechtenaren waren in die fase dan ook sterker en feller dan DIOK. Na een gemiste tackle in het midfield, kon URC wederom een try scoren. Ruststand: 10-16

DIOK voert druk op
In de tweede helft moest DIOK komen en voerde het de druk op URC op.  Durk Burgy brak door en met een perfect getimede offload op Alex Barnas was het uiteindelijk Nick Gordijn die tot vlak voor de tryline kon opstomen. Daar werd hij net op tijd gestopt door URC, dat ook nog de penalty mee kreeg voor ‘holding’. Zo stond DIOK binnen no-time weer terug op eigen helft, maar die aanval gaf wel vertrouwen. Gelegenheidscaptain Vincent Grimbergen stuurde zijn mannen nog maar eens naar voren en uit een volgende aanval kreeg DIOK een penalty die Tom Archer keurig binnen schoot. Het gat was zo verkleind tot 13-16. DIOK voelde dat er meer in zat en bleef aandringen. Uit een prachtige aanval was het uiteindelijk Nic Altink die op volle snelheid langs de zijlijn doorbrak en kon scoren: 18-16. Zou het dan toch? 

Nee dus, terwijl de overwinning binnen leek, gaf DIOK op de middenlijn een penalty weg en kreeg het ook nog 10 meter extra aan de broek omdat een DIOK-speler onsportief op de bal bleef liggen. Met dat cadeautje wist URC wel raad. Op 40 meter recht voor de palen, kickte URC de overwinning binnen. Hoewel de domme penalty  de doorslag gaf op het scorebord, mag DIOK het zichzelf aanrekenen dat het de wedstrijd niet al eerder beslist had. De mannen kwamen tijdens de wedstrijd een aantal keer in scoringspositie, maar wisten maar niet tot voorbij de tryline te komen. URC was wat dat betreft effectiever en dus was hun overwinning niet eens onterecht.

URC staat dankzij de overwinning op DIOK en eerder ook op landskampioen RC Hilversum inmiddels stevig op de 3e plaats.  DIOK is door de nederlaag tegen URC afgezakt naar de 6e plaats, die nog wel recht geeft op een plek in de playoffs. Met nog acht teams in de race voor de play-off plaatsen, zal DIOK echter wel weer wedstrijden moeten gaan winnen wil het zijn play-off ambitie waarmaken. Te beginnen volgende week tegen hekkensluiter RC Eemland uit Amersfoort, dat nog puntloos is in deze competitie.

Opstelling DIOK za 13 okt 
1.
Haico v. Alphen
2.
Richard Manley
3.
Job Volbeda
4.
Tim Schumacher
5.
Wilnus Versteijnen
6.
Jasper Henneveld
7.
Eric Barnas
8.
Vincent Grimbergen
9.
Tom Archer
10.
Alex Barnas
11.
Carry Visser
12.
Jim Altink
13.
Durk Burgy
14.
Nick Gordijn
15.
Nic Altink

Reserves
16.
Arthur Ross
17.
Jacob Ekkers
18.
Jay Bonhof
19.
Galvin Ross
20.
Andre Baya
21.
Stefan Neher
22.
Ruben Niggebrugge

Overige uitslagen speelronde 5 De Lotto Ereklasse Rugby
Rugby Club Hilversum 1 – Haagsche RC 1
19-13
LRC DIOK 1 – Utrechtse RC 1
18-19 
Castricumse RC 1 – RC Waterland 1
60-0
RC the Hookers 1  – Amstelveense RC 1
42-7
RC Eemland 1 – Rugby Club 't Gooi 1
0-55
RC the Pink Panthers 1 – RC The Dukes 1
6-28

Vooruitblik speelronde 6
Op 20 oktober speelt DIOK1 vanaf 15:00 uit tegen rugbyclub RC Eemland uit Amersfoort. RC Eemland is hekkensluiter in de competitie en wist nog geen wedstrijd te winnen.

Advertentie