Malachy (in groene shirt) probeert zijn broertje Oisin af te stoppen. (Foto: Jan Aukes)

HOOFDDORP – Elkaar omgooien, langdurig rennen en lekker uitleven op de tackle bag. Een aantal redenen voor de jongste groep om afgelopen vrijdagavond mee te doen aan de eerste rugbytraining in de Haarlemmermeer.

De training vond in vier leeftijdsgroepen plaats op de voormalige velden van voetbalvereniging UNO. ‘Het uiteindelijke doel om een zelfstandige rugbyvereniging naar Haarlemmermeer te halen, komt steeds een stapje dichterbij’, aldus Michel Arends, jeugdbestuurslid bij de Nederlandse Rugby Bond.

Slapen

Op het veld leren trainers Lambert en Lennart de allerjongsten de beginselen van het jeugdrugby. Het is duidelijk nog wennen en aftasten, want voor de categorie 6- tot 10-jarigen staan er maar vier jongetjes op het veld. De Ierse broertjes Malachy (5) en Oisin (4) vallen eigenlijk niet in de doelgroep, maar vermaken zich opperbest, onder toeziend oog van hun vader. Hij las over de training in de krant en besloot in overleg met zijn zoons naar de eerste training te gaan. Vechten, tackelen, vallen en weer opstaan. De twee broertjes doen er alles aan om de eivormige rugbybal in handen te krijgen. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met de ball skills en ze zullen straks heerlijk slapen, lacht hun vader.

Achterwaarts

Verderop het veld staan Koen en Qwinn tegen over elkaar. Zij worden getraind door Robin, fanatiek rugbyspeelster en dochter van Michel Arends, die zelf ook aanwezig is. Zij leert beide jongens met behulp van gele pionnen naast elkaar te rennen, achterwaarts te passen en hoe je de bal op een speciale manier vasthoudt. Koen (9) kent de sport van televisie. ‘Je wordt er fit van en het is leuk om elkaar om te gooien’, is zijn conclusie na het eerste halfuurtje. ‘Met vrienden speelde ik al American football op straat. Ik houd wel van het langdurige rennen en het in teamverband spelen. Als een speler niet goed meedoet, loopt alles in de soep’, weet Qwinn.

Haarlemmermeerse rugbyers die zich de komende tijd aanmelden, spelen voorlopig nog onder de vleugels van Rugbyclub Haarlem wedstrijden en toernooien. Inmiddels zijn er twintig aanmeldingen. De Nederlandse Rugby Bond (NRB), Rugbyclub Haarlem, voetbalvereniging UNO en Sportservice Haarlemmermeer hebben rugby naar Haarlemmermeer gehaald. ‘We verwachten over zo’n 5 jaar honderd tot honderdvijftig leden te hebben’, aldus UNO-voorzitter Hans van der Meij die samen met de secretaris bij de eerste training aanwezig is. ‘Vooral in de leeftijdscategorie 10 tot 12 jaar wordt een sterke groei verwacht. Bij de leeftijdsgroep daaronder is het vaak dat de ouders de sport voor hun kind uitkiezen, bijvoorbeeld voetbal of judo. Rugby kun je zien als een soort combi van deze twee sporten.’

De trainingen vinden iedere vrijdagavond plaats voor jeugd tot en met 18 jaar, op de voetbalvelden in sportpark Toolenburg. De kosten voor zes keer trainen zijn 10 euro. Inschrijvingen en meer informatie: www.rugbyclubhaarlem.nl.

Advertentie