DENDERMONDSE DAMES ÉN HEREN BLIJVEN WINNEN IN EERSTE KLASSE. Ook U17 blijft ongeslagen!

Door Gert Van den Steen


Na de overwinning van de U17 (op een diefje tegen een strijdvaardig Antwerp met 15-12) gingen de Dendermondse Gazellen hun drie op drie halen bij het verzwakte Leuven (3-14). Door deze overwinning klopten de dames nu alle teams die vorig seizoen voor hen eindigden in de slottabel. De promoverende heren werkten, na de thuiswinst tegen bekerhouder Soignies en landskampioen Bosvoorde, nu ook de gevaarlijke uitwedstrijd tegen Coq Mosan (Berneau) met succes af (11-30). De U19, geplaagd door een chronisch spelerstekort wegens een concurrerende activiteit van de jeugdbewegingen, deed wat ze konden, maar gingen tegen Antwerp kansloos ten onder (0-52). Ook DRC2 knoopte bij de heren voor het eerst dit seizoen aan met de winst. Eveneens in Berneau klopten ze de thuisploeg met 10-24.

De overwinning van de dames mag, gezien de eerdere uitslagen van de Koeieschieters (Leuven kon nog niet winnen, en moet het na drie matchen stellen met één schamele try), niet echt een verrassing worden genoemd. Meer nog, Dendermonde speelde zijn zwakste match totnogtoe, tot grote ergernis van trainersduo Goubert-Dierickx. “Na de twee vorige uitslagen keken we uit naar een autoritaire wedstrijd bij het fel geplaagde Leuven, maar onze Gazellen speelden op geen enkel moment het spel waarop we al onze trainingsarbeid concentreren. Op 9 oktober zal er in Gent uit een ander vaatje moeten worden getapt, of we zijn onze leidersplaats kwijt”, aldus nog Dierickx, die enkel kon tevreden zijn met de drie punten.

De heren maakten zondag dan de vervelende wedstrijd naar Coq Mosan, in Berneau, op het randje van de Voerstreek. Vervelend omdat het terrein de meest absolute minimummaten telt, iets waar de thuisploeg perfect mee omkan, maar wat voor snelle teams immer problemen oplevert. Bovendien verraste Coq op de tweede speeldag vriend & vijand door een gelijkspel te halen bij Bekerhouder Soignies. DRC begon dan ook moeilijk aan de wedstrijd: Vertongen miste voor het eerst dit seizoen een paar afgedwongen penaltykicks, maar Coq deed dat niet. Bij hun allereerste actie op de helft van de Dendermondenaren ging de bal tussen de palen (3-0). Vertongen kon dat even later rechtzetten met twee kicks (3-6), maar het zag er naar uit dat de Oost-Vlamingen de rust in moesten met een schamele, en allesbehalve geruststellende, 3 puntjes marge.

Dat was echter zonder Bram Coupé gerekend: tijdens de ultieme tegenaanval van de Luikenaars intercepteerde hij mooi de bal en liep er onweerstaanbaar mee tussen de palen, wat ook de conversie voor Vertongen vergemakkelijkte. 3-13 bij de appelsienen dus, en meteen al iets meer ademruimte. In de tweede speelhelft milderde Coq, na een tijdelijke uitsluiting van De Baets, wel nog tot 6-13, maar op het kwartier bracht een try van McLachlan de verlossing (na conversie van Vertongen 6-20). Diezelfde Vertongen lukte kort nadien ook nog een lastige penaltykick (6-23). Ook Coq kreeg nu enkele tijdelijke uitsluitingen te slikken, en dat gaf de gelegenheid aan de ingekomen Emiel Vermote (vorig jaar nog aan de slag in regionale, bij Gent) om de Dendermondse voorsprong op 6-28 te brengen. Ook nu deed Vertongen daar met gemak 2 omzetpunten bij (6-30). Aan het eind van de match gaf de al te gretig ingekomen Lauwers nog 5 punten weg door een ondoordachte pass vlak bij de eigen score-lijn.

Coaches Duchau en Plasman waren niet helemaal tevreden met het geleverde spel, maar weten het onvermogen om gestructureerde aanvallen op te zetten aan de toestand van het terrein. Ze waren verder vol lof over de prestatie van Emiel Mboudouma Ebala (Kameroen) en de ingekomen jongeren. Ook de prestatie van kapitein Wannes Dierickx was alweer rimpelloos, en onder de supporters waren er niets dan lovende woorden voor prop Gert De Kimpe, vorig jaar nog aan de slag in derde (!) regionale, en nu door de vele problemen op de front-row, week na week in de weer aan de top van de ereklasse.

Na deze drie op drie blijft DRC gedeeld aan de leiding in eerste klasse, al scheelde het slechts een haar of DRC was alleen leider. In Frameries kwam protagonist Kituro slechts in de allerlaatste seconde van de match over de thuisploeg (15-17). Bosvoorde nam revanche tegen Soignies voor de verloren Supercup, en Waterloo gaf het blijkbaar zeer zwakke Ottignies geen kans.

Veel plezier was er ook na de prestatie van de Dendermondse kadetten. Ook zij zetten hun rimpelloos parcours zonder fouten verder, al gaf tegenstander Antwerp zaterdag behoorlijk weerwerk. De Sinjoren maakten een comfortabele 12-0 voorsprong van de Denderzonen (tries van Mohammed Zarzour en Johan Coclet) ongedaan, en pas in de laatste minuten kon een gelukte penaltykick van Jan Abeel soelaas brengen. Coclet werd zonder discussie tot “speler van de match” uitgeroepen. DRC deelt in zijn reeks nu de leiding met de leeftijdsgenoten uit Berneau, en dus belooft de uitwedstrijd van 09 oktober tegen Coq Mosan vuurwerk.

In de Belgische competitie vallen verder vooral de exploten van een paar andere Vlaamse clubs op: in tweede klasse versloeg het verbluffende Schilde (vorig jaar nog in derde) nu ook het uit eerste gezakte Visé met 3-17 en ook Antwerp won tegen Kibubu. Beide Vlaamse teams nestelen zich daarmee op een gedeelde derde plaats. In derde behaalde Gent (vorig jaar nog regionaal) & Leuven hun eerste overwinning tegen resp. Barbarians en Kituro 3. Vooral de uitslag van Gent mag verrassend sterk worden genoemd. In eerste regionale lijkt vooral Oudenaarde nagels met koppen te slaan: Arendonk, een zestal jaar terug nog de Belgische nummer vier (!), werd ingeblikt met 65-7, en de Oost-Vlamingen zullen met Celtic en Mechelen moeten uitvechten wie het felbegeerde ticket naar de nationale reeksen te pakken krijgt. De Berlaarse Brigandze tekenden zondag in 2de regionale voor hun eerste nederlaag van het seizoen. In en tegen Schilde 2 gingen ze eerder schaamtelijk ten onder met 85-0.