Tags

,

Niet sterk of groot, maar wel erg snel

woensdag 11 november 2009

Rugbyer Rik Roovers zou het liefst de stap naar het buitenland maken.foto Johan Wouters/het fotoburo

Rugbyer Rik Roovers zou het liefst de stap naar het buitenland maken.foto Johan Wouters/het fotoburo

Uitblinken in twee verschillende disciplines van één en dezelfde sport.

Bredanaar Rik Roovers doet het. Vergelijk het met topvoetballer Robin van Persie die naast het veld ook in de zaal zijn techniek in dienst zou kunnen stellen van Oranje.

Zo goed als Van Persie in zijn tak van sport is, is Roovers (nog) niet. De scrum-half die in de ereklasse de kleuren van het Etten-Leurse REL verdedigt. Niettemin maakt hij al enkele jaren deel uit van het Nederlands rugbyteam. “Van het vijftiental en het sevensteam. Met dat team wil ik volgend jaar naar het EK.”

De student bouwkunde blijft nuchter onder zijn opmerkelijke dubbelrol en vindt het vooral ‘leuk’ dat hij met twee verschillende teams voor zijn land uitkomt. Afgelopen weekeinde speelde de 21-jarige zijn achtste interland met het Nederlands vijftiental. Tegenstander Letland werd in Amsterdam met 57-3 van het veld geblazen. Een week ervoor was Roovers met Oranje ook al te sterk voor Zweden. Met zes winstpartijen uit evenzoveel duels gaat Nederland fier aan kop in divisie 2B, het vierde niveau, van de FIRA-AER European Nations Cup.

“In april volgend jaar spelen we tegen Malta en Kroatië. Als we die verslaan promoveren we naar 2A”, legt Roovers uit.

Onmiddellijk daarna vangt het sevensseizoen aan, de spectaculaire variant van de oervorm met vijftientallen. Bij sevens bestaan de ploegen uit zeven spelers en duren de wedstrijden twee keer zeven minuten. De rugbyvariant blijkt commercieel gezien een schot in de roos. “Sevens spreekt mij ook meer aan. Het spelletje is een stuk aantrekkelijker, sneller en minder technisch. Dat is nadelig voor grote lompe logge spelers die het niet, zoals ik, van hun loopvermogen moeten hebben.”

Op het internationale speelveld van het sevensrugby heeft het Nederlands team een rol in de subtop. Dit jaar nog liep Roovers met Oranje kwalificatie voor het EK op doelsaldo mis. Dat mag niet nog een keer gebeuren. Zeker niet met het oog op de toekomst.

Onlangs werd immers bekend dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) sevens op het programma voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro heeft gezet. Met twee bestaande en nog twee te realiseren regionale opleidingscentra’s, waarvan één in Noord-Brabant, wil de Nederlandse rugbybond (NRB) Oranje’s zevental opstuwen in de vaart der volkeren. Ofwel trainingsuren maken. Anders komt amateurland Nederland nooit hogerop zegt de NRB. Dromen van een glansrijk optreden op ’s werelds grootste sportevenement doet Roovers evenwel niet. “Ik heb begrepen dat de bondscoach wil bouwen aan een nieuwe groep, maar voor het overige weet ik er weinig vanaf. Het te volgen traject richting de Spelen zal de komende maanden bekend worden.”

Liever zet de zoon van voormalig international Jos Roovers in de nabije toekomst een krabbel onder een profcontract bij een buitenlandse club. In landen als Engeland, Ierland en Frankrijk valt veel geld te verdienen met rugby. “Voorlopig zit ik goed bij REL, maar het buitenland is zeker een doelstelling. Als het kan wil ik er geld mee verdienen, hoewel ervan leven een stuk lastiger is.”