Sport, maandag 9 november 2009

 

Het verschil tussen een normale rugbyclub en eenstudentenrugbyclub? ?Bij een burgerclub smeren de moeders de broodjes, hier moeten we dat zelf doen,? zegt Joost van der Grinten, voorzitter van de Amsterdamse Studenten Rugby VerenigingAscrum.

Het clubhuis van de studenten, het ?IJzeren Huis?, zoals Van der Grinten zegt, zit verscholen in het stadion van de rugbybond. De aankleding ontbreekt nog, een kleine brand in juni heeft het home beschadigd. Van der Grinten wijst naar de plek op de vloer waar net een stel nieuwe planken is ingelegd. ?Daar is de brand begonnen, er stond een bank die nog door onduidelijke reden is gaan smeulen.? De raamkozijnen dicht bij de haard zijn zwartgeblakerd. De geur van verbrand hout hangt er nog.

Hoewel het clubhuis van Ascrum, dit seizoen uitkomend in de tweede klasse, op nog geen vijftig meter staat van het clubhuis van topclub AAC, is Van der Grinten niet bang voor ?overlopers?. ?Je kunt ons niet vergelijken. AAC is een familieclub, met vrouwen en gezinnen. Bij ons hangt echt een studentikoze sfeer.?

Een voorbeeld: jongens die hun eerste wedstrijd in het eerste elftal gespeeld hebben, worden na afloop ?gestript? waarna hun blote lichaam overgoten wordt met bier. Pas dan krijgen ze een stropdas ten teken van hun debuut in het eerste.

Voor Van der Grinten, bij wie de zwarte das met rode en witte paarden perfect samen gaat met zijn donkere pak en bruingelakte schoenen, is het vier jaar geleden dat hij het hele ritueel onderging. Nog even en de Amsterdamse rechtenstudent is student af, maar dat betekent niet dat hij de club moet verlaten. Die regel is tien jaar geleden versoepeld. Sindsdien is er een veteranenteam waarin de oudere leden terechtkunnen.

De jongste rugbyclub van Amsterdam (sinds 1967) telt zo?n honderd leden. De veertig nieuwe leden van dit seizoen, de ?Jonge Honden?, zijn de eerste zes weken onderworpen aan een reeks introductietrainingen om klaargestoomd te worden voor het nieuwe seizoen.

Trainer Jurriaan Zoeteweij is streng in zijn speech: ?De gesprekken over bier en vriendinnen zijn voor na de training.?

Terwijl binnen de broodjes knak-worst worden klaargemaakt en de drank alvast wordt koud gezet, beginnen de nieuwe leden buiten aan hun eerste rugbytraining. Gewillig loopt de groep achter Zoeteweij aan het veld op. Tijdens de warming up wordt nog wat onwennig naar de bal gegraaid maar het enthousiasme is in elk geval aanwezig.

Zoeteweij vertelt de jongens nog wel dat ze de volgende keer maar beter met shoulder pads en een bitje in kunnen gaan trainen. Om aan de beschermende kleding te wennen. Niet erg charmant natuurlijk voor een jonge student, zo?n bitje in, maar ook bij Ascrum gaat hetrugbyspel voor alles.

Zoeteweij: ?Het gaat erom dat je het goed leert en het veilig leert.?

Joost van der Grinten, voorzitter van de studentenrugbyclubAscrum.