Bij ons op het clubje draaien we op dit moment een aantal “maart masterclasses”. Het idee is om tijdens de training van de jeugd de aanwezige ouders wat te vertellen over onze sport (en hopelijk (veel) vragen te beantwoorden). Ik ben nu bezig met het voorbereiden van een presentatie over de regels van ons spelletje en de wijze waarop het spel wordt gespeeld. Daarvoor ben in onder andere te rade gegaan bij de website van World Rugby, waar ze een prachtig stuk hebben over de “laws of the game”, met hoofdstukken over de “principles of the game” en “principles of the laws”.

Terwijl ik mij door de informatie heen werkte, merkte ik dat het helemaal nergens gaat over veiligheid. Ik ben ook nog even naar de website van onze bond gegaan, waar een brochure over de regels (uit 2019 (en de brochure verwijst naar Rugby Vlaanderen)) kan worden geraadpleegd. In die brochure komt het woord “veiligheid” twee keer voor. Ik zag ook een lang document met gedragsregels, vast met de allerbeste bedoelingen vastgelegd door mensen die graag anderen vertellen hoe zij zich dienen te gedragen. Maar nergens, helemaal nergens komt het woord veiligheid voor als het gaat om de wijze waarop het spel gespeeld moet worden, als onderliggend principe van onze sport.

Het enige dat een beetje in de buurt komt is: je moet zorgen dat je fit genoeg bent om te spelen (“rugby ready”). Los van het feit dat het hier alleen gaat over fysieke veiligheid op het veld (en ik kan mij nog wel wat meer aspecten van veiligheid bedenken die relevant zijn), legt het de verantwoordelijkheid bij diegene die de meeste schade zou kunnen lijden/lijdt/heeft geleden.

Iedereen die al wat langer meegaat in onze sport heeft wel eens een voorbeeld gezien van het “ten koste van alles voorkomen van een try”, “als de scheidsrechter het niet ziet…”, en meer van dat soort van onzin. Onzin waarvan je geblesseerd raakt.

Grote lomperiken die kleinere spelers op training staan te slopen, want “als ie daar niet tegen kan, dan moet ie een andere sport gaan doen.” Hoeveel zijn er niet een andere sport gaan doen? En wij blijven achter met de bullies. Een paar weken geleden kwam het bericht dat de tacklehoogte naar beneden moet, en voorspelbaar sloegen de commentaarborden op tilt met mensen die, liefst in hoofdletters, wilden laten weten dat zo de sport te gronde werd gericht (en daar waren een boel (oud-)spelers bij die ik hoog heb zitten). Waarom zou de sport te gronde gaan als er beter wordt getackled?

En dan heb ik het zo rap alleen nog maar over de fysieke aspecten, want ik ben bang dat we aan de andere aspecten ook nog wel wat moeten doen. Hoewel we ons graag beroepen op onze kernwaarden, wil het met het respect en de discipline nog wel eens meevallen.

Ik denk dat het tijd wordt om veiligheid te definiëren als fundament van onze sport, nog voor al die andere mooie kreten.

Nick den Uijl

Advertentie