Ingezonden door Duncan Houtman (Rugby Nederland), foto Gerard Spaans:

De Rugby Europe Championship Under 18 gaat van start!

Zondag 2 oktober begint de Under 18 Championship. Rugby Europe brengt acht landen samen op één locatie om het kampioenschap te spelen. Dit jaar vindt de editie plaats in Tbilisi, Georgië. In de eerste wedstrijd zullen de jonge mannen het opnemen tegen België. Een sterke tegenstander die het Nederlandse teams in het verleden altijd lastig heeft gemaakt. Afhankelijk van het resultaat zal Oranje Onder 18 het in de tweede wedstrijd opnemen tegen Georgië of Tsjechië. De andere deelnemende landen zijn Portugal, Duitsland, Roemenië en Spanje. De wedstrijden zijn te zien op Rugby Europe TV.

Onder leiding van Bondscoach Arno Mansveld werkt deze jonge en talentvolle selectie de laatste drie jaar naar het Europees Kampioenschap 2022 toe. Volgens Mansveld is het een zeer getalenteerd team met veel karakter en hoge inzet. Het team heeft zich enorm ontwikkeld in de afgelopen jaren en de jongens kijken uit naar het kampioenschap.

Vorig jaar nog zijn we aan het begin van het seizoen naar Frankrijk afgereisd om een High Performance kamp af te werken. We hebben daar waardevolle ervaring opgedaan door tegen Franse (top)jeugdteams van C.A. Brive en Toulouse te spelen. Deze selectie weet wat het is om tegen sterke tegenstanders te spelen en hebben bewezen goed met druk om te gaan” aldus de bondscoach over de voorbereiding op het kampioenschap.

Het Oranje Onder 18 team kwam elke week naar de High Performance Mondays in Amsterdam om samen te trainen. Naast deze teambuilding heeft het team ook in de Corendon Summer Tour gespeeld. Deze wedstrijden werden gespeeld in juli waarbij het Onder 18 team het opnam tegen hun leeftijdsgenoten uit Canada, België en USA. Tijdens deze wedstrijden heeft het team laten zien uit welk hout ze gesneden zijn.

Arno Mansveld over de kansen van het team in de Rugby Europe Championship Under 18: “De zelfgekozen teamwaarden Teamgeest, Inzet, Discipline en Kameraadschap zijn erg belangrijk. Alle deelnemende landen komen met getalenteerde spelers. Het verschil zal gemaakt worden op mentaal vlak. Alleen met elkaar samenwerken zal niet genoeg zijn, vertrouwen hebben in je teamgenoten en adaptief kunnen zijn onder druk, zal het verschil maken. Deze selectie heeft bewezen veerkracht te hebben, doorzettingsvermogen en bovenal teamgeest.

Een deel van de selectie speelt in het buitenland, waar ze vaak succesvol uitkomen voor sterke clubs. Daarom zal van 23 september tot en met 26 september de laatste voorbereidingen getroffen worden. Bondscoach Arno Mansveld zal vooral aandacht besteden aan teambuilding en het game plan. “Een goede voorbereiding is het halve werk. De 26-koppige selectie is na 2 maanden weer compleet. Omdat een groot deel van de spelers uit het buitenland komt, was het lastig de volledige selectie veel samen te krijgen. De speler weten waarom ze hier zijn en dat hebben ze de afgelopen jaren meermaals laten zien. Dit is hun kans om hun ontwikkeling als jeugdrugbyer te verzilveren.

België – Nederland 2 oktober 2022 Tbilisi, Georgië 14:30
Nederland – TBC 5 oktober 2022 Tbilisi, Georgië TBC
Nederland – TBC 9 oktober 2022 Tbilisi, Georgië TBC

2022-09-26 REC U18 gaat van start!.docx

Advertentie