Ingezonden door Eefje van der Harst, foto Els Barnas:

Stroeve start voor DIOK

Na een lange winterstop begon DIOK afgelopen zaterdag aan het tweede deel van de competitie, waarin het moet strijden tegen degradatie. Amstelveen was de eerste tegenstander en omdat de eigen velden bevroren waren, werd de wedstrijd afgewerkt op het kunstgras van het Universitair Sportcentrum in Leiden. DIOK kende een stroeve start van het nieuwe jaar; het zag een 21-5 voorsprong teruglopen tot 21-19, waarna een razend spannende slotfase volgde. Gescoord werd er niet meer, waardoor de winst met 21-19 alsnog ‘gewoon’ naar DIOK ging.

In de openingsfase stond DIOK meteen onder druk en regende het penalty’s tegen, waardoor DIOK meteen veel terrein prijs moest geven. Een score kon bijna niet uitblijven en zo geschiedde: 0-5. Pas na een minuut of 10 wist DIOK eindelijk de helft van de tegenstander te bereiken. De bal ging vanuit een snel genomen penalty wijd, waarna David Niggebrugge om de verdediging heen rende en zijn broer Ruben Niggebrugge bij de hoekvlag kon scoren. De hoek voor de conversie was lastig, maar scrum-half Benjamin Garcia had het vizier op scherp staan en schoot raak. 7-5.

Ondanks de voorsprong bleef DIOK onder druk staan en had het nog mazzel dat Amstelveen even later een penalty miste.

Een scrum in de eigen 22m betekende de ommekeer voor DIOK. Vanuit een pick-up in de scrum volgde de eerste meters terreinwinst. De bal ging snel wijd, waarna DIOK via halfbreaks van Mike van der Vlist en Mees van Oord tot op de helft van de tegenstander wisten te komen. Benjamin Garcia spotte een miniem gaatje en slalomde richting tryline waar hij de bal nog kon afgeven op de scorende debutant Mees van Oord. De conversie was simpel en dus kwam DIOK op een 14-5 voorsprong. In het restant van de eerste helft had DIOK ineens meer balbezit en probeerde het met snel en creatief spel de buitenkant van het veld te benutten. Een paar prachtige aanvallen volgden, maar de laatste pass was steeds net niet accuraat genoeg. Er werden teveel fifty-fifty ballen gegooid en die verdwenen naar de grond nog voordat aanvallen echt gevaarlijk worden. Met 14-5 gingen beide teams dan ook de rust in.

In de tweede helft had DIOK aanvankelijk het beste van het spel en dus was het ook DIOK dat haar derde try van de wedstrijd kon scoren. Nick Gordijn was het eindstation van een prachtige teamaanval die nog op de helft van tegenstander begon. Uit een rommelige line-out wist DIOK knap balbezit te houden; Wilnus Versteijnen gooide de bal wijd waarna David Niggebrugge de beslissende break en offload op Nick Gordijn kon maken. Benjamin Garcia kickte wederom de lastige conversie binnen en DIOK met 21-5 zat op rozen. Maar toen opeens sloop er nonchalance in het spel van DIOK; het spel werd slordig en er werd met name op eigen helft veel te veel risico genomen. Amstelveen kwam met twee snelle try’s tussen de palen terug tot 21-19 en ineens was het billenknijpen voor DIOK. Een interceptie in de eigen 22m leek DIOK nóg een try te gaan kosten, maar DIOK wist gelukkig de bal ook weer terug te veroveren. Een paar spannende momenten volgden, maar toen was daar toch het verlossende laatste fluitsignaal. 21-19 winst dus voor DIOK! Op zich de terechte winnaar, maar met het vertoonde spel uit met name de tweede helft zal DIOK zeker nog niet tevreden zijn.

Volgende week speelt DIOK in ’s-Hertogenbosch uit tegen RC The Dukes dat dit weekend zeer verrassend verloor van Ascrum. Dat biedt perspectief voor DIOK.

Advertentie