Ingezonden door Elisanne Warner, geschreven door Coen van Rossum:

Verlies te weinig om finaleplaats Dukes te voorkomen

Het heeft lang geduurd, maar na één jaar, een maand, twee weken en zes dagen hebben The Dukes eindelijk, voor het eerst dit seizoen, weer een competitiewedstrijd verloren: in een spannend duel tussen de nummers één en twee van de Ereklasse trok nummer twee Hilversum met 13-5 aan het langste eind. Door deze uitslag wisselen The Dukes en Hilversum van plaats op de ranglijst, waardoor de Bosbokken zich nu lijstaanvoerder mogen noemen en The Dukes de voorlopige runners-up zijn. Niet dat dat nog van belang is, want doordat rechtstreekse concurrent Castricum van ’t Gooi verloor, is reeds na zeven duels duidelijk dat de finale van de Ereklasse op 2 mei tussen The Dukes en Hilversum zal gaan.

In de eerste helft ging het redelijk gelijk op, wat aan de ruststand van 5-5 af te lezen was. Namens Hilversum scoorde Marcus Holden in de hoek, en Mitch van Deursen bracht de stand tien minuten voor rust op gelijke hoogte, als laatste station in een succesvolle maul. In de tweede helft hadden beide teams het echter moeilijk. The Dukes misten duidelijk een kicker die het verschil kon maken, en Hilversum kwam aanvankelijk ook niet verder dan wat speldenprikjes. Niet geheel verrassend werd de patstelling pas doorbroken nadat er een gele kaart getoond was: Dirk Danen was de oplettendste in een vijfmeterscrum en beukte door twee tackles heen om Hilversums tweede try van de wedstrijd te drukken.

Hierna kregen de aanvallen van The Dukes iets gehaasts, wat de nauwkeurigheid niet ten goede kwam. Marcus Holden benutte vijf minuten voor tijd nog een vrijwel niet te missen penalty, waardoor de achterstand voor The Dukes meer dan een geconverteerde try bedroeg en de wedstrijd gespeeld was. Zo eindigde de wedstrijd, die gezien mag worden als de generale repetitie van de aanstaande finale, in een voor The Dukes teleurstellende 13-5. Het enigszins geruststellende nieuws dat Castricum – toch wel verrassend – van ’t Gooi had verloren, betekende dat Hilversum en The Dukes beide geplaatst zijn voor de finale.

In de tussentijd staan er nog drie wedstrijden op het programma: tegen Den Haag (11 april), Castricum (18 april) en, een week voor de finale, nogmaals Hilversum (25 april), drie wedstrijden niet meer van invloed zullen zijn op het verloop van de competitie.

Advertentie