Ingezonden door Elisanne Warner, geschreven door Coen van Rossum:

Dukes winnen thriller in Hilversum in laatste minuut

De prijs voor beste rugbywedstrijd van het jaar zal er niet mee gewonnen worden, maar The Dukes kunnen terugkijken op een succesvolle zaterdagmiddag: directe concurrent Hilversum werd in de laatste minuut met 21-17 verslagen door een try van Bart Viguurs. Het was niet altijd even goed wat beide ploegen lieten zien, maar uiteindelijk was het toch de vechtlust en de discipline die ervoor zorgde dat er vier punten mee naar Den Bosch gingen. Door de overwinning bezetten The Dukes de derde plaats in de Lotto Ereklasse, achter Castricum en Eemland.

Menigeen zal nog wel even teruggedacht hebben aan 15 februari 2014, de laatste keer dat The Dukes en Hilversum elkaar op hetzelfde veld troffen. Ook die wedstrijd keken The Dukes de hele wedstrijd tegen een achterstand aan, om vervolgens in de allerlaatste minuut, door een try van Zdeno Tadijanic en een conversie van Diede Brekelmans, alsnog met 24-26 aan het langste eind te trekken.

Lang bleef het onduidelijk of eenzelfde scenario zich ook afgelopen zaterdag zou ontspinnen. Hilversum heeft ook voor dit seizoen weer een sterk team op de been gebracht, dat met name in de line-out dominant is. De ploeg heeft het verlies echter aan zichzelf te wijten, aangezien het vijf keer geel gepresenteerd kreeg door referee Justin Sampson: vier keer sinbin en een rode kaart voor Pascal Overeem na tweemaal geel. Door de matige discipline van de Bosbokken stonden The Dukes in totaal bijna een uur in een overtalsituatie, wat uiteindelijk in de laatste minuut uitgebuit werd door Bart Viguurs.

De eerste helft was in alle opzichten nog voor Hilversum. Tegen de wind in speelde de ploeg sterk, aanvallend, met goede supportlijnen en mooi lijnspel. Het duurde zodoende maar vijf minuten voordat de thuisploeg op Sportpark Berestein een voorsprong nam. Na een solide scrum zag fullback Shaun Walker een gaatje in de lijn, om vervolgens in de hoek te scoren. De conversie van Storm Carrol ging ook tussen de palen door: 7-0.

The Dukes rechtten de rug en kwamen terug. Al binnen drie minuten werden de Hilversummers bestraft voor diving in the ruck, en vijf minuten later was de referee weer scherp bij hetzelfde vergrijp. Beide penalty’s waren met een afstand van slechts tien meter tot de palen een prooi voor Maarten van Osch: 7-6. Toch namen de Hilversummers nog voor rust weer afstand van de Hertogen, met nog twee try’s liepen zij uit na een comfortabele voorsprong, waar The Dukes alleen nog een benutte penalty tegenover wisten te stellen: 17-9. Op dat moment waren er al twee blauw-witten voor tien minuten weggestuurd.

In de tweede helft buitten de Bosschenaren de overtalsituatie beter uit. Met meer balbezit werd de druk op de achterlijn van Hilversum groter en groter. Toen Hilversum na vijf minuten in de tweede helft nog maar eens een gele kaart kreeg van de referee, kon het niet lang meer duren voordat de eerste punten van de tweede helft op het bord kwamen. Na een lange fase in het Hilversumse tweeëntwintigmetergebied scoorde Bram Droge in de hoek: 17-14.

Hilversum maakte het er voor zichzelf niet gemakkelijker op door nog maar eens een gele kaart te pakken toen de uitstekend invallende Wilco Kunnen zonder bal werd gehinderd. Dat was inmiddels de vierde die Hilversum verzameld had. De Bossche druk werd voor de Omroepstedelingen echt te groot, en de tweede helft moesten ze zich noodgedwongen beperken tot het tegenhouden van Dukesaanvallen. Ongeveer tien minuten voor tijd moesten ze nogmaals aan de noodrem trekken met een bewuste knock-on, waardoor winger Pascal Overeem na zijn twee gele kaart definitief mocht inrukken.

Hilversum, moegestreden door de vele minuten die het met minstens een man minder op het veld stond, kon het tempo van The Dukes uiteindelijk niet meer bijbenen. Overal aan de buitenkant ontstonden gaten, maar het duurde nog tot de laatste minuut van de wedstrijd voordat Bart Viguurs met een handig schopje achter de Noord-Hollandse verdediging de ruimte vond om de beslissende try binnen te lopen. Maarten van Osch benutte de conversie, waardoor de eindstand 21-17 in het Bossche voordeel bedroeg.

Door deze overwinning schudden de Bosschenaren voorlopig een directe concurrent voor plaatsing voor de kampioenspoule van zich af. Castricum stijgt door een overwinning op nieuwkomer Ascrum naar de eerste plaats, Eemland pakt vijf punten tegen Amstelveen en bezet plek twee. De Haagsche Rugbyclub spoel het nare verlies van verleden week tegen Eemland weg door in de laatste minuut van DIOK te winnen, en ’t Gooi wint gezien de uitslag van 33-3 zonder al te veel problemen van Oemoemenoe. The Hookers geven hun seizoen geen goed vervolg: na het verlies van vorige week tegen The Dukes wordt er nu verloren van Waterland.

Volgende week komt lijstaanvoerder Castricum bij The Dukes op bezoek voor de eerste thuiswedstrijd van het seizoen – overigens staan de tweede teams van beide clubs op zondag in Castricum ook tegenover elkaar in de Eerste Klasse. Amstelveen, dit seizoen nog puntloos na verlies van Eemland en DIOK, krijgt met Hilversum wederom een zware tegenstander voor de kiezen. ’t Gooi en DIOK, nummers zes en vier van vorig seizoen kruisen de degens in Naarden, en Haagsche RC gaat proberen om The Hookers voorlopig puntloos te houden. De Amsterdamse studenten van Ascrum krijgen met Eemland niet de gemakkelijkste tegenstander op bezoek, en Waterland zal ten slotte proberen om de knappe overwinning op The Hookers van vorige week een goed gevolg te geven tegen de Zeeuwen van Oemoemenoe.

Het belooft weer een mooie zondag te worden in de Lotto Ereklasse. De competitie bevindt zich weliswaar nog in de beginfase, maar iedere foutje kan over negen wedstrijden fataal blijken te zijn.

Advertentie