CASTRICUM – In Nederland is het Touch-rugby niet zo bekend. Toch spelen Kees en Tim Beentjes uit Castricum deze rugby-variant al een aantal jaren op het hoogste niveau.

Het rugbyspel kent meerdere varianten. Het meest bekende is 15-a-side. Het 7-a-side wordt ook steeds bekender, zeker nu de All Blacks onlangs de Castricumse Rugby Club bezochten voor een trainingsweek en het in 2016 een Olympische sport is. In Nederland is het Touch-rugby minder bekend. Bij Touch-rugby wordt er niet getackeld maar aangetikt en krijgt men per aanval zes ‘touches/tikken’ de gelegenheid om een try te scoren.

Twee broers, rugbyers bij CasRC, spelen al een aantal jaren Touch-rugby op het hoogste niveau. Kees Beentjes en zijn jongere broer Tim spelen in het Nederlands Touch-rugby Team en komen net uit Swansea, Wales, waar zij hebben deelgenomen aan het Europees kampioenschap Touch 2014.

Op woensdag 6 augustus was Tim Beentjes bij de opening van het evenement de vlaggendrager van het Nederlandse Team. Met de spelers van in totaal 52 teams uit 12 landen aanschouwden Tim en zijn teamgenoten de openingsceremonie in het stadion van de Universiteit van Swansea in Wales.

Op donderdag 7 augustus speelden Nederland wedstrijden tegen Zwitserland, Engeland en Catalonië. Doordat zij alleen van Engeland verloren, kwamen ze in de winnaarspoule terecht. Op zowel vrijdag als op zaterdag speelden zijn wederom drie wedstrijden tegen ondermeer Wales, Jersey, Frankrijk en Italië. Zware tegenstanders en landen waar Touch-rugby meer bekendheid geniet.

Door winst op Italië werd er op zondag 10 augustus tegen Frankrijk gespeeld voor de vijfde of zesde plaats. Voor het toernooi begon was Nederland als negende geplaatst en was het doel in principe al gehaald. In de voorrondes had Nederland reeds verloren van Frankrijk en dat was ook nu het geval op zondag. Een zesde plaats op een Europees Kampioenschap met landen waarin Touch-rugby veel meer gespeeld wordt is geen slechte prestatie. De beide broers kijken terug op een zeer geslaagd toernooi en zijn weer fit om te beginnen aan de Nederlandse competitie 15-a-side rugby. Kees in het eerste team van CasRC en Tim bij de junioren.

via Gebroeders Beentjes boeken succes op EK Touch Rugby – Castricum – dichtbij.nl – Noord-Kennemerland.

Advertentie