DIOK heeft zijn beste wedstrijd van het seizoen voor het laatst bewaard: in de finale van de Nationale Plate Competitie maakte DIOK gehakt van tegenstander The Hookers. Na een voorzichtige 15-5 ruststand liep DIOK in de tweede helft uit naar een overtuigende 39-5 overwinning. Captain Vincent Grimbergen nam namens het team vol trots de zilveren schaal in ontvangst van voorzitter Willem de Jong. Toch nog een mooie beloning voor het team na een wat wisselvallig seizoen.

DIOK begon aarzelend aan de wedstrijd en kreeg na 4 minuten een penalty tegen op kickafstand van de palen. De penalty ging echter mis en geleidelijk aan nam DIOK het initiatief over. In de 11e minuut lanceerde Tom Altink uit een scrum zijn winger Nick Gordijn, die een 5-0 op het scorebord bracht. DIOK bleef aanvallen en kreeg zelfs een penalty mee nadat Tom Archer gevloerd was na een verre kick. In de daarop volgende line-out zetten de DIOK was het captain Vincent Grimbergen die mocht afronden. De conversie van Tom Archer ging via de paal ook raak: 12-0. Terwijl Andre Baya na zijn gele kaart op het punt stond weer terug te keren in het veld, maakten de Hookers alsnog gebruik van hun man-meer-situatie: 12-5. Daarna was het alleen nog maar DIOK wat de klok sloeg. Met prachtig support play waarin voorwaartsen en backs elkaar moeiteloos wisten te vinden met offloads uit de tackle, drong DIOK weer door tot ver in de 22m van de Hookers. Scheidsrechter Wadey kende DIOK een penalty toe vlak voor de palen, en Tom Archer schoot daarop de 15-5 ruststand binnen.

In de tweede helft ging DIOK verder waar het gebleven was. Tom Archer vond winger Nick Gordijn, die in de hoek zijn tweede try van de middag scoorde. Niet veel later maakte Gordijn zijn hattrick compleet: zijn slim geplaatste kickje viel achter de Hookers tryline, waarna hij de bal zelf tegen de grond wist te drukken. De twee laatste tries van de wedstrijd kwamen allebei tot stand uit een line-out drive, en werden (voor zover het te zien was) gescoord door Eric Barnas en Vincent Grimbergen. In de slotminuten drongen de Hookers nog wel aan, maar DIOK bleef keihard werken en hield zijn lijn goed dicht tot het laatste fluitsignaal. Eindstand: 39-5

Een prachtige overwinning waar DIOK zeker trots op mag zijn. Het team heeft de afgelopen maanden een hoop wisselingen moeten doorstaan omdat steeds weer andere spelers ontbraken ivm langdurige blessures, ziekte of buitenlandreizen. Juist in de laatste wedstrijd laat DIOK zien dat de selectie door deze vele wisselingen in de breedte juist sterker geworden is. Vandaag ontbraken nog zeker een handvol spelers – waaronder Leon Koenen (ivm 7s interlandverplichtingen) en Tjebbe Jehee (ivm blessure) – maar hun vervangers vulden hun posities prima op. En de rek is er zeker nog niet uit voor DIOK. Als de kern van dit team bij elkaar blijft, kan het met de aanvulling van een groep talentvolle, ambitieuze Colts, nog jaren vooruit.

Na afloop van de wedstrijd DIOK-Hookers werd ook nog de finale om het landskampioenschap gespeeld tussen Hilversum en ’t Gooi. Na de reguliere speeltijd waren de ploegen met 14-14 nog in evenwicht. In de verlenging nam Hilversum een 14-20 voorsprong, maar ’t Gooi scoorde in de slotseconden een try onder de palen. Met de rake conversie pakte ’t Gooi met 21-20 de overwinning, en dus het landskampioenschap.qBWsx4DJhBa3Es-dZV_gqAV3YG5R-Q5juksbchYGVQp8FoVB9z9-Z9VrNxTpfYZOtWJlXCHeuZlKVRH4R9wVHTA0f8lR0c4WX0ELM7AHgNYMcd3NHj_273xpaGJsn3SorA
Vreugde bij DIOK na het winnen van de Plate finale (foto: Els Barnas)

Advertentie