Rugbybond zoekt naar vrouwen voor Spelen – Metro

Nog vier jaar te gaan, dan is Rugby Sevens voor het eerst te zien op de Spelen. De rugbybond is daarom hard opzoek naar vrouwelijk talent.

Snelle vrouwen die tegen een stootje kunnen, daar is de Nederlandse Rugby Bond (NRB) hard naar op zoek. Over vier jaar is Rugby Sevens (zie kader) voor het eerst te zien op de Spelen in Rio de Janeiro. De NRB wil niets liever dan daar schitteren met een Nederlands vrouwenteam. Om een top rugbyteam samen te stellen, richt de bond zijn pijlen op andere atleten, die in hun eigen sport de top net niet weten te halen. Aanstaande zaterdag organiseert de bond voor de derde keer een open dag waarop ze hopen rugbytalent te scouten.

“Rugby is in Nederland nog een kleine sport”, zegt Sascha Werlich, talentcoach rugby. “Daarom zoeken we rugbytalenten voor de Spelen van 2016 binnen andere sporten. Topatleten zijn fysiek al sterk en hoeven we alleen nog het rugbyen te leren. Veel sporters willen heel graag naar de Olympische Spelen maar kunnen dat binnen hun eigen sport net niet bereiken, bijvoorbeeld omdat de concurrentie te groot is.”
De 21-jarige basketbalster Tessel van Dongen werd op een eerdere open dag van de NRB in mei dit jaar gespot. Inmiddels traint ze vier dagen in de week en speelde ze vorige maand haar eerste interland met het Elite Dames Rugbyteam. “Ik zag een advertentie in de krant”, zegt Van Dongen. “Als basketbalster speelde ik tegen de top aan. Ik bedacht me dat ik met rugby misschien wel de top zou kunnen halen. Na de open dag werd ik geselecteerd en nu speel ik in het Developmentteam, net onder het Eliteteam.”

Van Dongen is één van de onverwachte talenten waar de NRB zo op hoopte. De Olympische Spelen zijn voor haar nu dichterbij dan ooit. “Met basketbal had ik dit nooit kunnen bereiken. Niet alleen vanwege de veel grotere concurrentie, maar ook omdat mijn talent in rugby groter is dan in basketbal. Mijn doel is nu eerst zo snel mogelijk in het vaste Elite Rugbyteam te komen en daarna naar de Spelen in Rio te gaan.”

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s