Pocorni is het Jong Talent van 2012

Den Helder – De jaarlijkse prijs voor Jong Talent, toegekend door Stichting Kristalhelder, gaat dit jaar naar Marciano Pocorno. De 15-jarige speler van Rugby Club Den Helder (RCDH) heeft met zijn sportieve prestaties indruk gemaakt op het bestuur van de stichting, zo wordt gemeld in een persbericht.

“In de afgelopen jaren heeft het bestuur van de Stichting Kirstalhelder de sportcarrière van Marciano op het terrein van de rugbysport met veel belangstelling gevolgd en is onder de indruk van de vooruitgang die hij heeft gemaakt”, aldus het bestuur.

Marciano kwam in november 2005 als een schuchtere 9-jarige jongen samen met zijn vader naar de Rugbyclub Den Helder. Deze sport was hem aanbevolen om zich sociaal en fysiek te ontwikkelen samen met leeftijdgenoten. Hij werd ingedeeld bij de Benjamins, die vrijwel wekelijks samen met de Rugby Club Waterland deelnemen aan de zogenoemde TBM dagen (Turven, Benjamins en Mini’s). In de jaren daarna nam hij daaraan deel als mini.

Persoonlijkheid
Zijn atletisch vermogen en snelheid waren al meteen duidelijk. Toen zijn persoonlijkheid zich meer ontwikkelde wist hij dat ook effectief in het spel te benutten en zagen leek en kenner al dat hij talent had.

Zijn talent als jeugdspeler kwam tot wasdom toen hij samen met zijn vrienden speelde in het gezamenlijke Cubsteam (leeftijd 13 en 14 jaar) van Den Helder en Alkmaar en later in hetzelfde team dat deelnam aan de Juniorencompetitie (15 en 16 jaar). In dat team was het overgrote deel van de deelnemers afkomstig van de Rugbyclub Den Helder.

Academie
Ondertussen had hij bij zijn keuze voor het voortgezet onderwijs gekozen voor de Rugby Academie, een opleiding waarbij naast een reguliere schoolopleiding dagelijks Rugbyonderricht wordt gegeven. Deze beroepsopleiding, met het accent op sport, wordt gevolgd op het OSG Willem Blaeu te Alkmaar, samen met drie andere jeugdleden van Rugbyclub Den Helder. De opleiding wordt verzorgd door trainers die hoog gekwalificeerd zijn en een ruime ervaring hebben als international. Aan de opleiding zijn ook trainingskampen en stages verbonden.

Vanaf het moment dat hij de leeftijd van 13 jaar had bereikt nam hij ook deel aan de tweewekelijkse trainingen bij het Regionaal Trainingscentrum in Castricum. Daar worden jonge talenten uit het gehele district Noord West verzameld om op hoog niveau te trainen en te spelen.

Nationale team
Eind maart van dit jaar kreeg Marciano het heuglijke nieuws van de Bondscoach dat hij was geselecteerd voor het Nationale Team onder de 17 jaar en met het team mee zou gaan naar het Wellington International Festival 2012 van 6 tot 13 april. Dit is een gerenommeerd toernooi voor landenteams en andere sterke teams. Nadat hij in de eerste wedstrijd fraai had gescoord stond hij voor de rest van het toernooi in de basis.

Daarvoor was Marciano al geselecteerd voor het gezamenlijke team van de Nederlandse Rugby Academies. Met dit team werd van 9 tot 12 mei deelgenomen aan het Crossborder toernooi in Portugal. Een volgende prestatie van Marciano was zijn aandeel in de kwalificatie van het Juniorenteam voor de eindronde van de Nationale Sevens (rugby met 7 spelers). Tijdens de eindronde op 12 mei in Portugal behaalde het team een zeer eervolle derde plaats in een zeer sterk veld met alle grote Rugbyclubs van Nederland.

Zelfverzekerd
Volgens het bestuur van de Rugbyclub Den Helder heeft Marciano zich als jeugdspeler optimaal ontwikkeld en is hij nu al een excellerende speler. Zijn passie voor de sport, zijn doorzettingsvermogen en vermogen om met tegenslagen om te gaan, hebben hem daarbij geholpen. Naast zijn opgebouwde zelfverzekerdheid heeft hij zijn natuurlijke vriendelijke en plezierige omgang behouden. Hij is daarom een hele goede teamspeler die bereid is zijn inzet ten dienste te stellen van zijn teamgenoten.

“Op basis van het vorenstaande is het bestuur van de Stichting Kristalhelder van mening dat Marciano terecht is uitgekozen tot Jong Talent 2012.” Aan de uitverkiezing als “Kristalhelder Jong Talent 2012” is een geldbedrag verbonden van 1.750 euro. De Prijs wordt 22 september uitgereikt door wethouder Pia Bruin. Dit gebeurt in schouwburg De Kampanje, tijdens de Gala-avond van de Stichting Den Helder Maritiem.

Lees ook: Jeugdspeler RCDH wordt international.

via denhelderactueel.nl