Sportieve tips van de Belgische rugbyploeg

di 27/03/2012 – 17:34 De Zwarte Duivels, onze nationale rugbyploeg, zijn sterk bezig. Ze klopten onlangs Duitsland op eigen bodem en maken door die prestatie een kans om naar het het WK van 2015 te gaan. Sporza spoorde mee in het kielzog van de Belgische rugbyploeg en kreeg tips over hun sport.

De interland tegen Duitsland vond plaats in Frankfurt. Daar keken we niet alleen naar de trainingen en de wedstrijd, maar verdiepten we ons ook in de technieken van de sport.

De tradities

VRT

Rugbyspelers zijn in de eerste plaats heel erg gesteld op traditie. Teams hebben voor, tijdens en na de wedstrijd steevast enkele rituelen. 

De overhandiging van truitjes voor de wedstrijd, een erehaag van de winnende ploeg voor de verliezende na de wedstrijd, samen aanschuiven aan het banket, het wisselen van dassen, etc. Het zijn maar enkele voorbeelden.

 

Punten maken

VRT

De belangrijkste manier om punten te scoren is de Try, ofwel de bal over de doellijn van de tegenstander leggen. Daarmee verdien je 5 punten. 

In het rugby mag je met de bal enkel vooruit lopen en achteruit passen. 

Daarnaast kun je onder andere nog punten maken door de bal tussen de hoge palen te trappen of door een penalty te scoren. Bekijk het filmpje waarin Dirk Van de Voorde van de Vlaamse Rugbybond alle opties klaar en duidelijk uitlegt.

Scrum

VRT

De scrum is een spelhervatting die zich voordoet als de bal bij het vooruitlopen is losgelaten. Ook na kleine overtredingen komt de bal op deze manier weer in het spel. 

Bij de scrum staan de spelers met acht tegen acht tegen elkaar. Elke speler heeft zijn eigen taak.

Scrum ziet er slordig uit, maar is best een technische zaak.

 

De inworp

VRT

De inworp is de meest spectaculaire spelhervatting. Een van de spelers wordt omhooggetild om de bal beter te kunnen vangen.

Aan de hand van bepaalde codes wordt bepaald wie de bal zal pakken. Dit maakt het voor de tegenstander best moeilijk om juist in te schatten waar de bal terechtkomt.