Dinsdag 31 januari presenteerde de Nederlandse Rugby Bond officieel de plannen met haar Dames Rugby VII programma voor de komende jaren. In samenwerking met CTO Amsterdam is de weg ingeslagen naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. De komende maanden en jaren zullen de volgende stappen gemaakt worden.

Nadat in 2009 bekend was gemaakt dat Rugby Sevens vanaf 2016 een Olympische sport wordt, startte de NRB in het seizoen 2010-2011 een volledig op Sevens gericht trainingsprogramma. Het doel van dit programma was om een inhaalslag te maken ten opzichte van andere landen en hiermee plaatsing voor de Olympische Spelen veilig te stellen.

Inmiddels is gebleken dat de NRB niet meer bezig is met een inhaalslag, maar met een ‘uitloopslag’. Het Nederlandse trainingsprogramma is één van de drie fulltime programma’s in de wereld en is qua kwaliteit en intensiteit alleen vergelijkbaar met het trainingsprogramma van Canada. Veel van de grote rugbylanden zullen na de Olympische Spelen van 2012 hun 7’s programma intensiveren, maar de NRB denkt dat dit te laat is. De bond heeft daarom bewust gekozen om hier al eerder volledig op te focussen. Veel grote rugbylanden als Frankrijk en de Verenigde Staten worden inmiddels regelmatig verslagen.

Het programma is sinds de start in rap tempo ontwikkeld. Sinds de start van het seizoen 2010-2011 werkt de bond officieel samen met CTO Amsterdam. Dankzij deze samenwerking wonen, studeren en trainen de dames centraal in Amsterdam. Bovendien heeft de bond naast een ‘elite-team’ ook geïnvesteerd in een ‘development-team’ en ‘talenten-team’. Een belangrijke uitdaging ligt nu niet in het bereiken van de top, maar het blijven in de top. Om dit te bewerkstelligen wordt er veel geïnvesteerd in talentvolle sporters. Via speciaal georganiseerde recruitmentdagen krijgen zij-instromers de kans om in te stromen in het Olympische programma. Hierbij richt de NRB zich onder andere op sporters die in hun eigen sport net niet de top hebben gehaald, maar dit in het rugby wel kunnen bereiken.

In 2012 worden concreet de eerste stappen richting Rio gezet. Via een plek bij de top-5 van het WK-kwalificatietoernooi, later dit jaar in Moskou, verwachten de dames zich te kwalificeren voor het WK. Via het WK en vervolgens de World Series moet in 2015 uiteindelijk kwalificatie voor de Olympische Spelen afgedwongen worden. De komende maanden zal er hard getraind worden om dit te bereiken. Op de kalender staan internationale toernooien in Las Vegas, Hong Kong, Londen en Amsterdam. Tussendoor zal er een trainingskamp belegd worden in Zuid-Afrika. Bovendien vindt in juni het EK plaats in Nederland. Op Ameland zal Nederland proberen om voor het eerst in de geschiedenis Europees Kampioen te worden.

De komende maanden zullen de Rugby Sevens dames regelmatig nieuws brengen rondom het programma. Via Facebook en Twitter kunt u volledig op de hoogte blijven. Volg daarnaast @CTOAmsterdam voor nieuws rondom al onze acht sportprogramma’s!

Advertentie