Door: Jacco Stijkel

ENSCHEDE – Sylke Haverkorn is in dubio. Rugby, haar sport, wordt in 2016 Olympisch. Althans de variant Sevens. “Natuurlijk het zou geweldig zijn om de Olympische Spelen mee te maken, maar ik moet er dan de komende vijf jaar veel voor op geven. Ik weet nog niet of ik dat wel wil.”
Sylke Haverkorn: “Spelen in Australië is een droom.”

Sylke Haverkorn: “Spelen in
Australië is een droom.”
foto: harry broeze

Sylke speelt sinds 2007 rugby. “Ik heb getennist en gevoetbald, maar was met voetbal helemaal klaar. Via een meisje die ik van gezicht ken, kreeg ik een flyer in de handen gedrukt van rugbyclub ERC ‘69. Ik ben gaan kijken en nooit meer weggegaan. Een maand later zat ik al in het Nederlands team. De bondscoach vond dat ik talent had. Ik had het gevoel dat ik nog helemaal niks van rugby wist!”
Sylke heeft de opgang van het Nederlandse vrouwenrugby meegemaakt. “Er zijn nu vier klasses met minimaal acht teams. Nederland heeft een heel goede ploeg, met ook individueel sterke spelers.” De geboren Enschedese zit zelf in het Fifteens team. “Dit is het rugby dat je meestal op tv ziet. Bij Sevens speel je met een team van zeven tegen elkaar. Het veld is wel net zo groot. Dat betekent dat het spel veel sneller is. Voor de sport is het heel goed dat sevens Olympisch is. Fifteens was niet haalbaar binnen het Olympische programma. Alles is nu op sevens gericht. De bond pakt het groot aan. Speelsters gaan fulltime trainen, moeten hun baan opzeggen en in Amsterdam gaan wonen. Bovendien worden er sporters uit bijvoorbeeld de atletiek en turnen gehaald. Snelle, atletische vrouwen, die geschikt zijn voor sevens. Ja, ik ben ook gevraagd. Maar of ik het doe weet ik nog niet.”
Sylke geeft aan dat ze het moeilijk vindt. “Ik kan niet zomaar mijn studie Culturele Maatschappelijke Vormgeving stoppen. Volgend jaar studeer ik af. Daarna zou het eventueel wel mogelijk zijn. In Amsterdam wonen lijkt me niet geweldig, maar dat moet dan maar. Ik weet niet of het wat is om fulltime met rugby bezig te zijn. Maar het is wel heel gaaf. Bij Sevens speel je toernooien over de hele wereld en de Olympische Spelen is een droom. Over een jaar wil de keuze maken. Ik hoop dat ik dan nog kan aanhaken.”
Met haar team de Hanzeladies is Sylke onlangs kampioen geworden. “En dik ook! Volgend seizoen gaan we voor de top drie. Het liefste wil ik echt hoger op, hoewel ik Hanzeladies een heel gezellige club vind. Door de soap die we op RTV Oost hebben gehad, komen er ook veel meiden bij. En dan niet alleen stevige vrouwen hoor, maar ook meisjemeisjes. Ik zou graag een jaar in het buitenland willen spelen. Het liefst in Australië of Nieuw Zeeland. Dat zou het ultieme zijn.”