© PRO SHOTS. Het Nederlands dames rugbyteam tijdens het IRB Women’s 7s World Series toernooi in het BBVA Compass Stadium in Houston in februari van dit jaar.

De ambities zijn torenhoog. Voor de vrouwen van het rugby sevens team is een medaille in Rio 2016 het doel. Vanaf vrijdag meten ze zich in Amsterdam met de wereldtop in het vierde en laatste toernooi uit de Women’s Sevens World Series.

© anp.

Pontificaal zaten ze maandag in De Wereld Draait Door. Frisse meiden, goed gebekt, het charmeoffensief is ingezet. De kans om het Nederlandse publiek met hun sportieve kwaliteiten kennis te laten maken volgt vrijdag op het terrein van AAC. Oranje neemt het in de groepsfase op tegen China, Rusland en het toonaangevende Nieuw-Zeeland.

Die laatste ploeg treft Nederland op het WK, eind juni in Moskou, opnieuw in de poule. ‘Het is daarom een uitgelezen kans om ons goed voor te bereiden op dat toernooi’, vindt teammanager Niki Ankersmit, sinds een klein jaar het ‘manusje-van-alles’ van de ploeg die fulltime werkt richting Spelen van Rio. ‘Nee, we hebben nog nooit van ze gewonnen, maar het verschil is niet meer heel groot. In Houston stonden we zelfs voor tegen ze. We worden niet meer weggespeeld.’

Het rugby sevens, een variant met zeven spelers, kreeg een geweldige impuls toen het IOC de sport de olympische status gaf voor 2016. De Nederlandse rugbybond NRB ziet het ledental groeien. De sevens-vrouwen, van wie de komende jaren internationaal het meest wordt verwacht, genieten daarbij de volledige steun van NOC*NSF, dat het team op jaarbasis met 350.000 euro helpt een topsportprogramma te kunnen uitvoeren.

Internationaal was er de erkenning voor de nummer 3 van Europa met de uitnodiging voor de World Series, waar het als een van de zes ‘core-landen’ aan alle vier de toernooien deelneemt. In Dubai, de Verenigde Staten en China werd Oranje achtereenvolgens achtste en twee keer zesde bij 12 deelnemende teams. ‘We staan zesde in de ranking. Een echte wereldranglijst ontbreekt nog omdat het een jonge sport is’, vertelt technisch directeur Krijn de Schutter van de NRB, die uitlegt dat het bereiken van de Spelen nog een hele klus wordt. ‘De eerste vier landen van de World Series voorafgaand aan de Spelen plaatsen zich. Dat is lastig. Daarnaast zijn er in zes regio’s één startbewijs te verdienen waarbij Europa de lastigste zone is. Stel dat Engeland zich rechtstreeks plaatst, dan krijgen we nog te maken met landen in opkomst als Spanje en Rusland en bijvoorbeeld Ierland.’

De doelstelling is desondanks een medaille in Rio. Reëel? ‘Ja’, denkt Ankersmit. ‘De verschillen zijn klein en het zijn korte wedstrijden van twee keer 7 minuten waarin van alles kan gebeuren.’

via Rugbysters weer even thuis – Sport – VK.

Advertentie