<blockquote class=’posterous_long_quote’><div class=”intro”>DEN HAAG – De dertiende editie van de Haagsche Rugby Dagen zijn weer voorbij met als resultaat de Haagsche Rugby Club als de grote overwinnaar. Het is niet alleen dankzij de prestaties op het veld waar zij de overwinningen aan te danken hebben, maar ook door de kracht van de club om ondanks alle onverwachte wijzigingen het hoofd boven water te houden. Er viel veel regen en er waren welgeteld vier teams die het lieten afweten.</div>
<div class=”artikelBody”>

<p>Het Poolse team Arka Gdynia en het Engelse team lieten het eerder afweten, maar de druppel die de emmer deed overlopen was het vertrek van het Belgische team Dendermonde. Op de zaterdag kwam al het vermoeden dat zij de finale die op de zondag gepland stond niet meer wilde spelen. Dit schoot in het verkeerde keelgat bij de Haagsche rugbyers. De club voelde zich beledigd en overweegt sancties te nemen. Gelukkig konden de HRC-ers flink improviseren en met behulp van collega-rugbyclub DSR-C uit Delft kon de finale toch doorgaan.</p><p><strong>De finale</strong><br /> Dat Delft de finale mocht spelen is te danken aan de afwezigheid van Dendermonde, maar dat neemt niet weg dat ze er niets mee hebben. DSR-C, de oudste rugbyclub van Nederland, heeft in 1936 als eerste club de Béchèt bokaal mee naar huis mogen nemen. Dat maakte het voor de Hagenaren extra speciaal, want voor het eerst in het 80-jarig bestaan van de club heeft HRC de beker weten binnen te slepen. Zij wonnen met 43 -12 van het Delfts Studenten team.</p><p><strong>Ximena Bokaal</strong><br /> Ximena, die eerder dit jaar op te jonge leeftijd om het leven is gebracht, was een zeer gewaardeerde rugbyster en sinds geboorte al te vinden op de Haagsche rugbyvelden. Om haar afwezigheid een plek te geven en om niet te vergeten dat zinloos geweld nog steeds iets van deze tijd is, heeft de club dit jaar de Ximena bokaal in het leven geroepen.</p><p>De wedstrijd werd gespeeld door Rugby Academy Zuid West U17 tegen Vlaanderen U17. De Rugby Academy liet weten alles op alles te zetten om de bokaal op Nederlands grond te houden. Ondanks dat Nederland duidelijk sterker was, bleef Vlaanderen eervol doorstrijden tot het bittere eind. De Nederlanders veegden met een eindstand van 48-0 de Belgen moeiteloos van het veld. De beker werd uitgereikt door de ouders van Ximena, Robert en Manuela Pieterse. “Ik ben super trots dat jullie de eerste beker gewonnen hebben en dat hij daarmee in Nederland blijft”, aldus Robert Pieterse.</p><p>Het was geen toeval dat de twee teams afgelopen weekeinde tegenover elkaar kwamen te staan. Ximena speelde zelf voor de Academy en beide clubs speelden op de beruchte dag tegen elkaar.</p><p><strong>Rugbyers niet zomaar uit het veld te slaan</strong><br /> Voorzitter Tjeerd Huisman beschrijft deze editie als wisselvallig, maar ondanks de plensbuien en het laten afweten van clubs was er één ding wel constant: Het doorzettingsvermogen, de positieve houding en de goede sfeer. Na de wedstrijden is iedereen tot in de late uurtjes blijven nakletsen onder het genot van een hapje, een drankje en muziek.</p><p>De club laat weten het volgend jaar anders te willen aanpakken door o.a. meer teams uitnodigen. “Gelukkig hebben we veel vrijwilligers, mensen die bereid zijn last minute in te vallen en incomplete teams aan te vullen, zelfs bij de tegenstanders!”, aldus het bestuur.<br /><em>Door: Anjali Ramnandanlall</em></p></div></blockquote>