Jurgen Ribbens in BN De Stem:

Pijnlijk verlies REL in slotminuut

RUGBY – Ereklasser REL is er zaterdagmiddag niet in geslaagd de serie van vier opeenvolgende overwinningen uit te breiden.

In het belangrijke duel bij Eemland verloor het in de slotminuut met 29-23. Het duel stond in het teken van het ontlopen van de nacompetitie om degradatie. Beide teams kwamen daarvoor voor aanvang nog in aanmerking, waardoor de nederlaag in de slotminuut voor REL extra wrang werd. Teammanager Jan de Jong had persoonlijk veel moeite met het verlies: “Uiteindelijk gaan we onderuit omdat de scheidsrechter een in mijn ogen discutabele beslissing nam. Hij floot voor een overtreding, maar in plaats van een kick voor ons, gaf hij hem aan Eemland. Zij namen die vervolgens snel en drukten de try.” REL leidde binnen een kwartier met 0-10 door een penaltykick en conversie van Aaron Savage. Rik Roovers tekende voor de try. In de zeventiende minuut kwam Eemland door een geconverteerde try terug tot 7-10. Savage bracht het verschil weer op tien, maar vlak voor rust kwam Eemland opnieuw terug tot 12-17. Na rust was het de thuisclub die aanvankelijk uitliep naar 22-17. Twee rake kicks van Savage leken REL de zege te schenken, maar de Amersfoortse try in de slotminuut besliste anders, 29-23.

 

website Eemland:

Sterke 2e helft redt RC Eemland

Zaterdagmiddag stond de wedstrijd RC Eemland – REL op het programma op sportpark de Bokkeduinen. Deze wedstrijd tussen de nr. 5 en nr. 8 van de ranglijst was voor beide partijen belangrijk.REL kon zich veilig spelen tegen degradatie en RC Eemland zou bij winst de 4e positie op de ranglijst kunnen pakken, welke aan het eind van de competite recht geeft tot de play offs om het Nederlands Kampioenschap.

De start van de wedstrijd onder leiding van de goed fluitende Hr. Zandvliet was geheel voor het team uit Amersfoort. Furieus werd vanaf de kick off REL terug gedrongen in haar eigen 22 meter gebied. In deze fase waren echter de Backs over geconcentreerd en lieten hierdoor 2 kansen op de openingsscore liggen.

REL begon er langzaam in te geloven en veroverde terrein op de amersfoortse ploeg. Dit leverde een Penalty op die geconverteerd werd. 0-3.Vanaf de Kick off ontspon een strijd op het middenveld, Eemland had grote moeite om onder de druk uit te komen en REL profiteerde van de verkeerd geplaatste Kicks in het vrije veld. Hieruit kwam uiteindelijk een try van REL met conversie 0-10.

Het amersfoortse team stak hierop de koppen bij elkaar en probeerde de zenuwen onder bedwang te krijgen. Door een goed uitgespeelde snelle aanval kon Vincent van de Beek profiteren en maakte de aansluitende Try, de conversie van Shannon Mackey bracht de stand op 7-10.

REL bleef in deze eerste helft goed spelen en door het goed uitspelen van de Line Out werd Eemland in deze helft steeds  verder onder druk gezet. 7-17. Akini Ross moest toen het veld verlaten met een blessure en de nog niet geheel fitte Sven Bulens verving hem.

Ruststand 7-17

De tweede helft startte net als de eerste helft met een sterk Eemland, echter nu waren de zenuwen weg en de felheid van de laatste weken weer terug. REL wist niet wat haar overkwam en moest aan alle kanten bakzeil halen. Alle Scrums en line out waren opeens van Eemland en het kon niet lang duren of de aansluitende Try werd gemaakt door Alan Bryan.

Door het betere rugby spel wat Eemland nu op de mat legde werd de trainings intensiviteit van de laatste weken zichtbaar doordat de prop Alex Soutar op de positie van de Wing een try drukte. 17-17.

Bij REL gingen de gezichten strakker staan en werd de druk zo groot dat ze niet meer uit de 22 meter kwamen. Met nog een kwartier te gaan maakte Stephan Bendall 22-17 en had Eemland de 4 trys binnen om het bonuspunt bij winst toe te kunnen voegen aan haar puntentotaal.

REL zette aan om de wedstrijd toch nog te kunnen doen kantelen en met een verre penalty maakte ze 22-20.

Eemland was dit zeker niet van plan en liet de forwards veel druk uitoefenen waardoor de fysiek zware wedstrijd op het middenveld in het voordeel bleef, in de backs bleef men vasthouden aan de patronen en dit leverde de bevrijdende try op van Alan Bryan waardoor Shannon Mackey met de conversie Eemland op een veilige voorsprong kon kicken. 29-20 met nog 3 minuten te spelen. REL zette wanhopig aan en door een overtreding van RC Eemland konden ze nog 1 penalty converteren.

Eindstand 29-23.

 

website Castricum:

Castricumse RC verliest rechtstreeks duel om de zesde plaats

De Castricumse Rugby Club heeft de rechtstreekse confrontatie met LRC Diok verliezend afgesloten. De Leidenaren bleken meer doeltreffend in de afwerking van kansen en trokken met 22-5 aan het langste eind. De Dukes wonnen met minimaal verschil van Hilversum, terwijl Den Haag zijn vierde plaats verspeelde na verlies tegen ’t Gooi. RC Eemland profiteerde optimaal met winst op REL en is de huidige nummer vier van de ereklasse. Met nog twee speelronden te gaan is de strijd om de vierde (play-offs) en zevende plaats (nacompetitie) in alle hevigheid gaande.

 

CASRC VERZUIMT KANSEN TE VERZILVEREN

Op papier waren de teams van Diok en Cas op alle fronten aan elkaar gewaagd. Beide teams geteisterd door blessureleed, een groot aandeel eigen jeugd en een gelijke stand in de competitie. Inzet van de wedstrijd, voorkomen van nacompetitie en de blik omhoog gericht. Dit alles bleek in het veld. Beide teams hadden de intentie om te rugbyen en lieten dit ook zien. De Castricummers wierpen de slechte wedstrijd tegen Utrecht van zich af en speelden net als Diok goede basics. De scrums en line-outs liepen als vanouds. De Leidenaren openden na ruim 20 minuten de score met een try, kort daarna trok Mauri Harris de stand gelijk.  De wedstrijd werd getekend door veel scrums en kicks. De laatste twintig minuten trokken de Leidenaren de wedstrijd naar zich toe door kansen te benutten. Zoals wel vaker deze competitie hadden de Duinranders moeite met het verzilveren van kansen door te gehaast te spelen. Iets meer rust in de opbouw zal de mannen van CasRC loon naar werken geven. De wedstrijd stond ook in het teken van de rentree van Job Wierenga. Wierenga heeft zijn schorsing (2 jaar) wegens dopinggebruik middels een kort geding aangevochten, met een opschorting van deze schorsing tot gevolg. Een grondprocedure de komende maanden zal uitsluitsel over zijn lot geven. De talentvolle Wierenga gaf aan blij te zijn weer in de competitie te mogen uitkomen. Natuurlijk mist hij, na bijna een jaar afwezigheid, wedstrijdritme, maar het goede gevoel is er.

 

Noordhollands Dagblad:

Cas RC maakt kansen niet af

LEIDEN – Cas RC kan deelname aan de play-offs vergeten. Zaterdag, in Leiden, verloor de ploeg met 22-5 van Diok. Daardoor zakten de Castricumse rugbyers naar de zevende plek. En daardoor dreigt nog deelname aan de nacompetitie tussen de nummers 8 en 9 van de ereklasse en de nummers 2 en 3 van de eerste klasse.

Op papier waren de teams van Diok en Cas op alle fronten aan elkaar gewaagd. Beide teams werden geteisterd door blessureleed, stelden een groot aantal eigen jeugdspelers op en stonden gelijk in de ranglijst. Beide teams hadden de intentie om te rugbyen en lieten dit ook zien. De Castricummers wierpen de slechte wedstrijd van vorige week tegen Utrecht van zich af en speelden net als Diok goed basisspel. De scrums en line-outs liepen als vanouds. De Leidenaren openden echter na ruim twintig minuten de score met een try, kort daarna trok Mauri Harris de stand gelijk. De laatste twintig minuten trokken de Leidenaren de wedstrijd naar zich toe, door kansen te benutten. Zoals wel vaker deze competitie hadden de Duinranders moeite met het verzilveren van kansen, door te gehaast te spelen. Daardoor kon de thuisploeg nog redelijk eenvoudig zegevieren.

 

Leidsch Dagblad:

DIOK pakt ouderwets uit tegen Castricum

LEIDEN – De rugbyers van DIOK wonnen op eigen veld de klassieker van Castricum na een spannende strijd met 15-5 en gaven de concurrent een gevoelige tik.

Vanaf het eerste fluitsignaal vlogen beide ploegen er vol in. Er moest gewonnen worden en dat werd snel duidelijk. Maar na een half uur bleek de stand met 5-5, na een try van Jordy Bonhof, nog steeds in evenwicht. Het toegestroomde publiek was niet voor niets gekomen en mopperde ouderwets om alles en iedereen die een overwinning van de thuisclub in de weg stond. Maar in het tweede bedrijf zat het venijn in de staart. De ontlading bij Eric Barnas was groot toen hij de tweede vijfpunter op het scorebord mocht bijschrijven. Castricum leek moegestreden, maar was nog uiterst gevaarlijk en kwam nog dicht in de buurt van de trylijn. Een hechte verdediging voorkwam erger en het ovaal werd naar de aanvalshelft gebracht. Vanuit een maul was het Tjebbe Jehee die na maanden van blessureleed zijn goede optreden beloond zag met de winnende try en de eindstand van 22-5.

 

website DIOK:

Dames van 30 en winst voor DIOK1!

Geschreven door Weekend Reporter

Met een beetje fantasie begon het weekeinde deze keer op donderdagavond: de DIOK Dames vierden op geheel eigen wijze hun 30 jarig bestaan. De receptie was buitengewoon gezellig en werd goed bezocht door oud-DIOK Dames en de nieuwe, die er net een wedstrijd tegen The Bassets op hadden zitten… KO met gebak, daarna de lekkere hapjes van Ronald Vollmuller. Het weerzien na al die jaren was goed voor een aantal mooie foto-momenten. Klik hier voor de foto’s van de receptie van 30 jaar DIOK Dames!

Overigens was DIOK Dames-Bassets een echte wedstrijd. De score ging over en weer, waarbij The Bassets hun internationals wél hadden opgesteld en DIOK Femke niet meer liet spelen na haar avontuur in Las Vegas… Met een einduitslag van 30-40 en het feit dat de DIOK Dames nog even hebben voorgestaan mogen ze met recht trots zijn op hun prestatie. De DIOK Dames van 1 of 2 generaties voor hen keken goedkeurend toe op deze koude donderdagavond. Eefje heeft elders op deze site een kort verslag van de wedstrijd gezet.

Ondanks het feest rond de DIOK Dames op donderdag, keken velen ook reikhalzend uit naar de thuiswedstrijd van DIOK1 tegen CasRC. Na een reeks van verliezen de afgelopen maanden, leek het erop dat DIOK1 voor het eerst in weken met een goede line-up kon spelen. Het is nog wat vroeg om van een wederopstanding te spreken, maar het was een leuke, spannende wedstrijd tegen Cas. 1e try voor Jordy uit de maul, Cas scoorde snel een tegentry. Lange tijd bleef het 5-5 tot DIOK een penaltry verzilverde. DIOK bleef goed druk zetten op de defensie van Cas waarop Eric Barnas werd vrijgespeeld. met een mooie beweging kon Eric een try scoren vlak bij de palen. De conversie lukte ook: DIOK nam afstand! Een 3e try en conversie vlak voor tijd bracht de eindstand op 22-5. Eindelijk weer winst. De opluchting was van de gezichten af te lezen. Kik hier voor de foto’s van Els Barnas

 

Website The Dukes:

Brabants Dagblad: The Dukes in thriller voorbij Hilversum

De rugbyers van The Dukes zijn er voor het eerst in de clubgeschiedenis in geslaagd de reguliere competitie als eerste af te sluiten.

De enig overgebleven concurrent, Hilversum, werd zaterdagmiddag in een bloedstollende wedstrijd verslagen: 15-14. Lange tijd zag het er naar uit dat de Bosschenaren weer een maatje te klein waren voor hun grote rivaal. De bezoekers stonden bij rust dan ook terecht op voorsprong (0-7). Joost Dooijenburgh was met een rake penalty kick de eerste die de hoop terugbracht. Wrang genoeg maakte Hilversum er snel weer 3-14 van. Toen begon een fase van twintig minuten waarin de regerend landskampioen de vernieling in ging. Eerst drukte Bart Viguurs een try, waarna zijn broer Gerard de Bossche remonte nog meer gestalte gaf (13-14). Dooijenburgh maakte het ondanks de druk keurig af door de conversie te benutten.

Een uitgebreid verslag van The Dukes-Hilversum in het Brabants Dagblad van maandag

Brabants Dagblad: Hoe dan ook de boeken in

‘Het zuidelijke kneusje van de ereklasse’, zo stond The Dukes te boek. Totdat coach Alex Chang z’n intrede deed. Met de koppositie is de trans­formatie vervolmaakt.

Hoewel er op 2 april nog wel een ‘titeltje’ te ver­dienen valt, is het werk van coach Alex Chang bij The Dukes eigenlijk al af. Toen de Australiër in 2007 kwam, had­den de Bosschenaren net een ano­niem seizoen ereklasse (zevende) achter de rug. Onder leiding van Chang bleef de ploeg groeien en eindigde achtereenvolgens als vier­de, vierde, tweede en – als er geen gekke dingen meer gebeuren – dit seizoen als koploper. De transfor­matie van het ‘zuidelijke kneusje van de ereklasse’ is voltooid. Zaterdagmiddag, vlak na de enerve­rende 15-14 winst op rivaal en rege­rend landskampioen Hilversum, is er alvast één speler van The Dukes die dat in z’n kop heeft zitten: Joost Dooijenburgh. ‘Nu ga ik ein­delijk ook eens als nummer één de boeken in’, reageert de full back.

Dat hij nog niet vereeuwigd was, had de speler overigens helemaal aan zichzelf te danken. Hij vertrok in maart 2008 na een conflict met Chang naar AAC. Inderdaad, net vóór de grootste triomf uit de club­historie: de landstitel.

Het is nu haast niet meer voor te stellen, maar Dooijenburgh gooide de Dukes-deur achter zich dicht omdat hij niet zat te wachten op de streberige Australische coach.

‘Ik vond het altijd heerlijk om een beetje aan te modderen in de eer­ste klasse, hier heb ik geen zin meer in’, was zijn letterlijke tekst destijds. Sinds zijn terugkeer twee seizoenen geleden is Dooijen­burgh een ander, volwassen mens. Iemand die leeft voor zijn sport én het succes. Tegen de Hilversum­mers was hij met afstand de beste van het veld. Het draaide eens niet om Bart en Gerard Viguurs, maar om ‘die rooie’ met z’n lange stel­ten.

‘Focus’, hoewel het mode­woord van 2010, is hier wel op z’n plaats. Dooijenburgh: ‘Normaal ben ik nooit zo lang van tevoren met een wedstrijd bezig. Nu eigen­lijk al dagen. Ik zat zo met deze wedstrijd in m’n kop. We moesten gewoon weer eens van ze win­nen.’

Dat lukte dus. Zij het heel miniem. En lange tijd zag het er ook niet naar uit. Vooral in de eerste helft was Hilversum net een paar pro­centjes beter. Of het nou in ruck, maul, scrum of line-out was. De 0-7 voorsprong van de bezoekers bij rust was dan ook terecht.

Na de korte onderbreking werd Hil­versum – denkende dat de buit wel binnen was – slordig, waardoor The Dukes twee keer achter elkaar een penalty kick kreeg. De eerste keer mikte Dooijenburgh nog naast (‘veel te wild’), de tweede maal was het wel raak (‘beheer­sing, daar gaat het om’). In de aan­val erop leek Hilversum het duel definitief te beslissen met een mak­kelijke try door het midden (3-14).

In de twintig minuten die volgden hielpen de Bosschenaren Hilver­sum echter alsnog de vernieling in. Eerst via Bart Viguurs en vlak daar­na Gerard Viguurs, die na een mis­lukte line-out alsnog een klein gaat­je wist te vinden. Met een stand van 13-14 lag de druk vervolgens volledig op de schouders van kic­ker Dooijenburgh. Hij bezweek niet en mikte het ovaal rustig tus­sen de palen. ‘Onder druk ben ik eigenlijk op m’n best’, zei Dooijen­burgh er zelf over. ‘Maar ik was na­tuurlijk wel enorm opgelucht toen hij binnenviel.’

Hij was niet de enige. Langs de lijn maakte ook een door emoties bevangen Chang een vreugdespronge­tje.

‘Eindelijk wonnen we weer eens van Hilversum. Het begon al bijna een complex te worden. Dat we nu waarschijnlijk ook eerste worden, is helemaal fantastisch.

Hier hebben we vier jaar naartoe gewerkt. Van niets naar de meest dominante club van Nederland.’

The Dukes 15 Hilversum 14

Foto: Door de knappe winst op Hilversum heeft The Dukes (met v.l.n.r. Caro Bak­ker, Stefan Vos en Dan Fox) weer een mijlpaal bereikt. foto Maikel Samuels

 

Gooi- en Eemlander:

Rugbyers Hilversum verspelen leiding aan Dukes

HILVERSUM – Na de gehele wedstrijd te hebben geleid gaven de rugbyers van Hilversum zaterdag toch nog de overwinning uit handen tegen koploper de Dukes: 15-14.

Daardoor zal Hilversum als nummer twee streekgenoot ’t Gooi (dat op de derde plaats bleef nadat het dit weekeinde Haagsche klopte met 20-28) gaan ontmoeten in de play offs om de landstitel. De verwachting was dat Hilversum de eerste plaats zou overnemen van Dukes en daar leek het in Den Bosch ook op uit te draaien. Hilversum had het initiatief, balbezit, was constant op de Brabantse helft en eigenlijk gaf Dukes minder tegenstand dan Castricum en ’t Gooi in de laatste twee wedstrijden. In de laatste tien minuten brak Bart Viguurs door nadat Hilversum een paar tackles had gemist en maakte hij 8-14. De thuisploeg kreeg vleugels in de laatste minuten, waarin alles lukte. Kort voor tijd werd de stand omgebogen naar 15-14. Hilversum kwam nog een keer dicht bij de achterlijn, maar moest capituleren.

’t Gooi had eigenlijk een makkie bij Haagsche. De Naarders openden de score na een penalty van Keith Ellis, die tegen de staander kwam en terugstuiterde. De oplettende Floris van de Ruit scoorde. ’t Gooi bleef goed spelen. Van de Ruit zorgde voor een tweede try en Keith Ellis bracht met twee conversies en een strafschop het Gooise totaal op twintig punten. Haagsche stelde er maar tien punten tegenover stelde. In de tweede helft vocht Haagsche voor behoud bij de eerste vier, met recht op deelname van de play-offs. De Naarders vergaten echter nog weleens hun goede spel af te ronden met scores, waardoor de thuisploeg nog enigszins in de wedstrijd bleef, ook dankzij een try en een strafschop. Andy Darlington en Ellis bepaalden uiteindelijk de stand op 20-28. Coach Gareth Gilbert was toch best tevreden: de derde plaats voor de play-offs was zeker gesteld.

 

Haagsche website:

WEDSTRIJDVERSLAG HRC 1

De beste wedstrijd van het seizoen, maar toch ten onder. Volgens Ronald hebben ze echt met karakter gespeeld. De tweede helft was nog beter en ieder team kon de winst toen naar zich toetrekken. Helaas konden de eerdere cruciale fouten niet meer goed gemaakt worden.

Eemland staat nu vierde en Diok met een lichter programma zesde.

Dus het wordt vechten voor HRC 1 om deel te kunnen nemen aan de play-offs.

De laatste twee wedstrijden moeten gewonnen worden. Supporters kom ons aanmoedigen.