Tweede Ereklasse knipplak 2011
Posted on Friday, January 21 @ 22:47:56 CET by nick

Jurgen Ribbens in BN De Stem:

 

RUGBY – In de ereklasse van het rugby versloeg REL zaterdagmiddag DIOK met 18-10. Het leverde behalve vier punten ook de nodige dosis vertrouwen op.
Teammanager Jan de Jong sprak na afloop van een verdiende zege; “De wedstrijd kon alle kanten op. Vaak vallen dit soort wedstrijden voor ons de verkeerde kant op, nu bleven wij aan de goede kant van de score.” Een veel sterker REL kwam na negen minuten op 3-0 door een penaltykick van Aaron Savage. Halverwege was de eerste Leidse aanval meteen raak, 3-7 door een geconverteerde try. In het restant van de eerste helft trok REL de wedstrijd naar zich toe. Een try van Matthijs Schreurs en een penaltykick van Savage zorgden voor een 11-7-ruststand. 
In de tweede helft leek de wedstrijd door een try van Savage al snel gespeeld. In het laatste kwart kwam DIOK toch nog sterk opzetten. Sterk verdedigend werk van REL zorgde ervoor dat DIOK niet verder kwam dan één penaltykick.
Door de 18-10-zege blijft REL kans houden op rechtstreeks behoud. De zevende plaats, nu bezet door Castricum, is daarvoor voldoende. De nummers acht en negen spelen nacompetitie met twee eersteklassers. REL is negende, op twaalf punten van Castricum.

 

Leidsch Dagblad:

 

ETTEN LEUR – DIOK houdt wederom zeer slechte herinneringen over aan het spelen van competitiewedstrijd in Etten Leur. Net als de afgelopen keer verloren de Leidse rugbyers in het Brabantse een cruciaal duel. Dit keer niet in de strijd tegen degradatie, maar nu om het aanhaken bij de top vier voor een play-off plaats.
De nederlaag destijds bij RC Etten Leur kostte de coach Obbe Winkels zijn kop. Na een mindere periode toen, met verlies van onder meer DSR-C en RC Etten Leur, kon de Haagse oefenmeester zijn biezen pakken. Nu is de situatie onder de huidige omstandigheden wel anders, maar toch. De technische staf van DIOK kan niet beschikken over twee handen vol geblesseerden internationals en dat zet een fikse streep door de ambitieuze plannen van het coachingsduo Danny Meredith en Syd Douglas. In Brabant liet DIOK vanaf het begin achter de feiten aan. Etten Leur speelde het spel slim en vertraagde daar waar het hun uitkwam. Na een 10-7 ruststand, met een Leidse try van Job Volbeda, probeerde DIOK nog wel druk te zetten, maar kwam niet door de stugge verdediging heen. Het resultaat was een 18-10 verlies en het afscheid van de play-offs.

 

Noodhollands Dagblad:

 

NAARDEN – Cas RC heeft zaterdag voor een verrassing in de nationale rugbycompetitie gezorgd door ’t Gooi in Naarden met 6-13 te verslaan. De thuisploeg had weliswaar meer balbezit, maar Cas verdedigde goed en counterde op de juiste momenten.
Coach Obbe Winkels toonde zich na afloop uitermate tevreden. ,,We hebben het ontzettend goed gedaan. Door blessures moesten we wat omzetten in de ploeg. Daardoor was de start wat onrustig, maar naarmate de wedstrijd vorderde groeide ons zelfvertrouwen en konden we solide rugby spelen vanuit onze verdediging. Want die stond gewoon goed.’’ Halverwege de tweede helft maakte het 19-jarige talent Mark Jonker zijn debuut in de hoofdmacht van Cas RC. ,,Die jongen speelt ook in Jong Oranje en heeft het gewoon goed gedaan. Daar zijn we natuurlijk blij mee. Luuk van der Geest maakte zijn rentree na een schouderblesure en speelde alsof hij niet was weggeweest. Dat stemt ons zeer tevreden.’’

 

website Castricum:

 

De Castricumse Rugby Club is geslaagd in haar missie. In Naarden werd een dik verdiende zege afgedwongen bij RC ’t Gooi. Eindstand 6-13. Ook de top twee, Hilversum en the Dukes, zegevierden vandaag, Diok ging verrassend onderuit bij Etten Leur. Concurrent Eemland had geen kind aan het in nood verkerende AAC.

 

Gooi- en Eemlander:

 

HILVERSUM – Terwijl rugbyclub Hilversum moeizaam van Utrecht wist te winnen (33-9) verloor een sterker ’t Gooi verrassend van Castricum met 6-13.
Hilversum werd in de eerste helft van de competitie op eigen terrein ook al verrast door Castricum (9-14), ’t Gooi was gewaarschuwd. De ploeg van coach Gareth Gilbert nam direct de touwtjes in handen. De Castricumse scrum werd helemaal weggevaagd door de Naarders, met als gevolg veel balwinst voor de thuisploeg, die dan ook negentig procent van de wedstrijd het spel dicteerde. De Duinranders bleken wel uitstekende verdedigers. ’t Gooi kon slechts via Keith Ellis (twee strafschoppen) zes punten op het bord krijgen. Castricum speelde het spelletje slimmer, wist de druk te weerstaan en profiteerde van de fouten van de thuisploeg. Het sterkste punt van de gasten was dat ze zeer snel wisten te schakelen. Dat gebeurde vooral in de tweede helft: twee keer slecht verdedigen betekenden twee scores plus nog een conversie: 6-13.
Hilversum had bij Utrecht nog overtuigend met 0-60 gewonnen, maar dit keer ging het moeizamer. Ook nu lieten de Utrechters weer slecht tot geen rugby zien, maar ze wisten wel Hilversum fysiek van zich af te houden. De gasten hadden in feite niets te vertellen op een sterke scrum na, maar het lag ook aan Hilversum zelf dat er weinig werd gescoord. Utrecht nam zelfs de leiding door een strafschop, die met de strakke wind in de rug eenvoudig te maken was. Pas halverwege de eerste helft scoorde Jarrid Els de eerste punten voor Hilversum met een knappe conversie van Johnny Nas stond het 7-3. Utecht kon geen deuk in een pakje boter slaan, maar mocht net voor rustweer een strafschop nemen: 7-6. De tweede helft stelde Hilversum snel orde op zaken door een try met conversie van Johnny Nas 14-6. Jarrid Els scoorde zijn tweede try weer met een knappe conversie van Nas 21-6, al snel gevolgd door Nick Stratford die samen met Nas voor 28-6 zorgden. Nathan Wiles rondde de uitslag af op 33-9.

 

RTV Utrecht:

 

UTRECHT – De Utrechtse rugby’ers van URC hebben voor de vierde keer op rij verloren. Koploper Hilversum won met 33-9.
Alle Utrechtse punten werden gepakt bij strafschoppen.
URC staat met vijftien punten na twaalf speelronden op de achtste plaats in de ereklasse. Hilversum en The Dukes staan met 49 punten gedeeld eerste.

 

website The Dukes:

 

REL was vorige week misschien nog een opwarmertje, zaterdag won The Dukes ook van een tegenstander van formaat. De Bossche rugbyers waren in een uitduel veel sterker dan Haagsche RC: 3-26.
Stefan Vos, tegen REL ook al op dreef, opende in de beginfase de score. Alex Llop maakte er niet lang daarna 0-12 van. Een penalty kick van de thuisclub vlak voor rust zorgde voor een 3-12 tussenstand. Na de korte onderbreking was het weer aan de mannen van coach Alex Chang. Gerard Viguurs, die onlangs na lange afwezigheid bij de ploeg terugkeerde, was verantwoordelijk voor de derde Bossche try: 3-19. Diede Brekelmans, kersvers international, drukte in de slotminuten het bonuspunt achter de trylijn.
Haagsche RC, de nummer vier van de ereklasse, kan The Dukes nu bijna niet meer achterhalen. De Bosschenaren staan met nog vijf duels te spelen dertien punten voor.
Een uitgebreid verslag van Haagsche RC – The Dukes in het Brabants Dagblad van maandag. 

 

Bron: Brabants Dagblad 15 januari 2011

 

 

Met nog zes duels voor de boeg kunnen de rugbyers van The Dukes de play-offs om de lands­titel al bijna niet meer missen.
Zeker niet na de unieke winst bij Haagsche RC van zaterdag (3-26) én gezien het program­ma voor de komende weken. 

 

DEN BOSCH/ DEN HAAG – Daar, er­gens tussen al die overwinningen, prijzen en records, moet het heb­ben gestaan. Of beter gezegd, was het onzichtbaar: de witte vlek op de palmares van The Dukes- coach Alex Chang. Zaterdagmiddag mocht de Australiër het eindelijk bijschrijven. In zijn vierde seizoen bij de Bossche rugbyers slaagde hij er met zijn team voor de eerste keer in bij Haagsche RC te win­nen: 3-26. `Fantastisch`, reageerde Chang. `Het is goed om te zien dat we na al die jaren toch nog steeds dingen bereiken die nog nooit waren ge­lukt. Dat betekent dat we nog steeds hongerig zijn.` Dat komt volgens Chang door de jongere spelers die op dit moment iets extra`s brengen. `Sommige meer ervaren spelers hebben wat moei­te met het afmaken van de wed­strijden. Dan is het fijn om te zien dat er een aantal jonge jongens is, dat daar beter mee omgaat.`
Tegen Haagsche RC stuurde Chang een team het veld in dat het in de beslissende weken van het seizoen vermoedelijk ook mag gaan doen. `Ik zit al heel dicht te­gen mijn ideale formatie aan. Voor­al de voorwaartsen staan wel. Ik ben niet van plan daar nog veel aan te doen. Bij de driekwarten ben ik er nog niet helemaal uit. Er zijn wat jongens van de bank die zich steeds meer aandienen.`
The Dukes ging prima van start in Den Haag. Stefan Vos drukte al snel de eerste punten binnen. Ca­ro Bakker viel daarop uit met een schouderblessure. Het ziet er naar uit dat hij dit weekend alweer zou kunnen terugkeren. Alex Llop zorgde kort na het wegvallen van Bakker voor nog een Bossche try (0-12).
Vlak voor de onderbreking moest ook Dan Fox geblesseerd afhaken. Zijn knieblessure laat zich vrij ern­stig aanzien. Chang verwacht hem pas met een week of vier weer te­rug. Voor Fox komt het wel heel slecht uit. Zijn coach had net weer een plekje voor hem gevonden als flanker, nadat de Brit eerder de concurrentiestrijd met Bakker ver­loor.
Zonder Fox nam The Dukes na rust weer het initiatief. Gerard Viguurs drukte een try en in de slot­fase slaagden de Bosschenaren er via Diede Brekelmans ook nog in om het bonuspunt uit Den Haag mee te nemen. The Dukes blijft daarmee in het spoor van titelver­dediger Hilversum, dat met een iets beter puntensaldo koploper blijft in de ereklasse. Dat zal ver­moedelijk tot aan het onderlinge duel op 19 februari in Den Bosch nog wel zo blijven.