Vandaag start 14de Open Vlaams Strandrugbytornooi in Oostende

64 mannen- en vrouwenploegen zullen dit weekend het Oostendse strand onveilig maken. Rudy Declerck

64 mannen- en vrouwenploegen zullen dit weekend het Oostendse strand onveilig maken. Rudy Declerck

OOSTENDE – De Vlaamse Rugbybond organiseert vanaf vandaag tot en met zondag voor de veertiende keer het Open Vlaams Strandrugbytornooi. Oostende verwelkomt ruim zestig deelnemende clubs uit België, Nederland, Italië, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Luxemburg en Spanje.
De laureaten van de vorige editie waren Maccaresa Roma bij de mannen en Utrecht bij de vrouwen. ‘Blijkbaar amuseerden de Romeinen zich rot, want ze zijn dit jaar opnieuw te gast om hun titel te verdedigen’, vertelt organisator Michel De Baets over het intussen in Oostende verankerde internationale rugbytreffen. ‘Het eerste tornooi zag het levenslicht in Nieuwpoort in 1997. Tot 2004 ging het om een format van één dag, maar vanaf de negende editie werd het tornooi over een volledig weekend gespreid.’

‘Twee elementen zijn nieuw dit jaar’, vervolgt De Baets. ‘De eerste nieuwigheid is het scholentornooi, dat we beschouwen als een try-out. Op vrijdag (vandaag, red) nemen scholen uit heel België, van Brugge tot Waregem en van Gent tot Groot-Bijgaarden, deel. De tweede innovatie is de tribune aan het hoofdveld, die plaats biedt aan 500 mensen en waar we best wel trots op zijn. Volgens de weervoorspellingen krijgen we prima temperaturen en een mooie zon, alles wat rugby op het strand nodig heeft. Ons doel is om passanten vast te houden op de nieuwe tribune, zodat ze kunnen stelen met hun ogen. We willen de man in de straat beter in contact brengen met rugby, een sport die in België nog ruime groeimarge heeft. Ook dit tornooi zit nog niet aan zijn limiet, want we kunnen nog meer aan dan de 64 ingeschreven clubs.’

Eerste Spaans team

Het tornooi wordt vijf tegen vijf gespeeld, op een veld van 31 bij 25 meter. Elke wedstrijd duurt twee keer zeven minuten en elke ploeg komt minimaal zeven keer in actie. De reglementen van de Internationale Rugbybond worden gehanteerd. Er wordt gespeeld op acht terreinen, maar dat kan uitgebreid worden tot tien. En er is ook aan een demonstratieveld voor de jeugd gedacht.

‘Alle Belgische clubs met enige naam en faam tekenen present, de Italiaanse titelverdediger keert terug en voor het eerst mogen we ook een Spaans team verwelkomen’, besluit Michel De Baets.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s