Internationaal Rugby op Amsterdam Sevens

 INGEZONDEN 
Afgelopen najaar keerde rugby terug in de Olympische familie. Niet in de vorm die de meeste mensen bekend zal zijn van twee keer vijftien spelers verwikkeld in een uitputtingslag, maar in de vorm van Rugby Sevens. Rugby Sevens wordt gespeeld volgens dezelfde regels als het standaardspel, maar met slechts zeven spelers per team. Die opzet zorgt voor snelle, intense wedstrijden, waarbij het publiek wordt getrakteerd op een stortvloed aan mooie acties.
Rugby Sevens lijkt een slap aftreksel van het echte spel bedacht voor de Olympische Spelen in het televisietijdperk. De spelvorm is echter al oud en het eerste toernooi werd in 1883 georganiseerd door de Melrose Rugbyclub in Schotland. In Nederland wordt sinds 1972 de Amsterdam Sevens georganiseerd door AAC Rugby. Ondanks de relatief geringe bekendheid van de sport in Nederland, is dit toernooi uitgegroeid tot het grootste Rugby Sevens toernooi van Europa. De hoofdprijs van het toernooi, de Zilveren Pier, is één van de prijzen die een toprugbyer in zijn prijzenkast wil hebben.

Komend weekeinde wordt het toernooi weer gespeeld op het Nationaal Rugby Centrum te Amsterdam. Nu Rugby Sevens Olympische status heeft gekregen, is de drang om te presteren op dit toernooi alleen maar groter geworden. Niet alleen bij spelers uit de grote rugbylanden als Engeland en Wales, maar juist ook spelers en speelsters uit de kleinere landen, die beseffen dat Rugby Sevens een opening kan bieden naar het grote spel. Zo werd Tim Visser, nu een fenomeen in Schotland, ontdekt toen hij met de Hilversumse Rugbyclub speelde op de Amsterdam Sevens.
Minder traditionele rugbylanden als Portugal hebben via Rugby Sevens de Wereldbeker in de vijftientalvariant weten te bereiken. Ook Nederland timmert aan de weg, met name bij de vrouwen. De Oranje dames wisten zich te plaatsen voor de Wereldbeker Rugby Sevens in 2009 en wisten daar zelfs te winnen van het grote Frankrijk.

Hoewel rugby een kleine sport is in Nederland, moeten de Amsterdam Sevens bekeken worden binnen deze internationale context. Een honderdtal teams met spelers uit vijfentwintig landen maken hun opwachting in Amsterdam. Voor veel van die spelers is dit het begin van de lange weg naar Olympische roem. Op de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 zal Rugby Sevens haar Olympisch debuut maken. De sterren die daar zullen gaan strijden om de medailles zijn dit weekeinde al te zien in Amsterdam.

Wat: Amsterdam Sevens powered by Sihelo.
Wanneer: zaterdag 22 en zondag 23 mei 2010.
Waar: Sportpark De Eendracht, Amsterdam Geuzenveld.
http://www.amsterdamsevens.nl

Advertentie